Hlavní obsah

Severní Korea prý hrozí jaderným reaktorem

SOUL

Severní Korea pravděpodobně znovu spustila jaderný reaktor v Jongbjonu. Oznámila to jihokorejská média, která se odvolávají na satelitní fotografie uveřejněné na internetu. Snímky nad pětimegawatovým reaktorem zachytily kouř, který se na dřívějších fotografiích nevyskytoval.

Článek

"Oblak páry ukazuje, že reaktor je aktivní," popisuje fotografie webová stránky Global Security, která nabízí informace zpravodajského a obranného charakteru.

Snímky také ukazují, že donedávna ještě neupravená cesta k zařízení byla vydlážděná a že je kolem reaktoru několik vozidel a kontejnerů.

O Jongbjonském jaderném zařízení Severní Korea před rokem oznámila, že jeho provoz ukončila. Předtím v něm zpracovávala 8000 vyhořelých jaderných palivových článků. Podle Spoejných států takové množství stačí na výrobu šesti jaderných bomb.

Reaktor v Jongbjonu leží asi sto kilometrů severně od hlavního města Pchjongjangu. Severní Korea oznámila, že vlastní jaderné zbraně v roce 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

KLDR přerušila jednání o jaderném programu

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že na dobu neurčitou přerušuje mezinárodní jednání o svém jaderném programu. Zároveň již po několikáté oznámila, že vlastní...

KLDR požaduje urychlené dodání reaktoru

Severní Korea, která v pondělí souhlasila s ukončením svého programu jaderných zbraní, si v úterý dala další podmínku. Zbrojní programy neukončí, dokud...

Výběr článků

Načítám