Hlavní obsah

Severní Korea oslavila příchod nového roku

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea zavedla přísnou karanténu a postavila dokonce lágr pro ty, kteří karanténu poruší. Přesto oficiálně nepřiznala ani jeden případ nákazy koronavirem. Oslavy příchodu nového roku se proto konaly prakticky beze změn. Účastníci oslav ovšem měli roušky a pozorovatelé si povšimli, že účast na oslavách byla podstatně nižší než jindy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohňostroj Novoroční Severní KoreaVideo: AP/Reuters

 
Článek

Severokorejské oslavy se tradičně nesly v budovatelském duchu oslavujícím zemi i Kim Čong-una.

Zpěváci a zpěvačky na pódiu byli oděni do tradičních korejských kostýmů nazývaných čosŏnot. Obří sněhuláci tleskali do rytmu písní, v nichž zaznívaly nejčastěji popěvky typu „Sláva generálu Kim Čong-unovi“ nebo „Nejvíce miluji svou zemi“.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Taneční vystoupení v Pchjongjangu v Severní Koreji

Vše mělo vypadat jako klasické oslavy nového roku (ten mimochodem Severokorejci slaví hned třikrát). Pozorovatelé si však povšimli výrazně menší účasti než v minulých letech. „Rozhodně to byla menší událost než loni, soudě podle menšího davu lidí a skromnější prezentace,“ uvedl Colin Zwirko, korespondent serveru NK News, který informuje o událostech v Severní Koreji.

Severní Korea zřídila lágr pro lidi porušující karanténu

Svět

Země dosud nepřiznala žádný případ nákazy koronavirem na svém území. Zavedla ale velmi přísná opatření. Podle zpráv Daily NK, dalšího ze serverů, který se na dění v diktátorské zemi specializuje, byl dokonce zařízen kárný tábor pro ty, kteří karanténní nařízení poruší. Podle zdrojů serveru totiž výrazně stoupl počet lidí, kteří karanténu porušují.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Ohňostroj v Severní Koreji

Tábor prý není velký a „řídí ho ministerstvo pro společenskou bezpečnost“. Panuje v něm však brutální režim. Trestanci pracují v uhelném dole a po směně musí ještě běhat. V prosinci zde prý hned druhý den zemřelo šest z 53 nových vězňů.

Ironií je, že i když jsou lidé do tohoto zařízení posíláni za porušení karantény, přímo v něm se žádná protikoronavirová opatření nedodržují.

Reklama

Výběr článků

Načítám