Hlavní obsah

Šest mladých Japonců žaluje provozovatele Fukušimy. Onemocněli rakovinou

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest Japonců, kterým bylo v době havárie jaderné elektrárny Fukušima v březnu 2011 mezi šesti a 16 lety a v letech 2012 až 2018 onemocněli rakovinou štítné žlázy, podalo ve čtvrtek u tokijského okresního soudu žalobu na provozovatele elektrárny.

Foto: Reuters

Vodní nádrže ve zničené elektrárně Fukušima Daiiči

Článek

Tvrdí, že jejich onemocnění způsobila masivní radiace, a žádají odškodnění. Šestice požaduje po energetické společnosti TEPCO (Tokyo Electric Power Co) odškodné ve výši 616 milionů jenů (117 mil. korun).

Invalidní Tonžan smetený tsunami musel plavat z ostrova na ostrov

Svět

„Doufám, že naše hlasy pomohou veřejnosti pochopit současnou situaci a že se náš stav, byť jen trochu, zlepší,“ řekla podle webu nippo.com žena, které v roce 2016 onkologové diagnostikovali rakovinu, o rok později podstoupila operaci a musela kvůli špatnému zdravotnímu stavu změnit zaměstnání.

Čtyřem ze žalobců lékaři štítnou žlázu zcela odstranili a potřebují celoživotní hormonální léčbu. Jeden z nich tvrdí, že rakovina se mezitím rozšířila do dalších částí jeho těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám