Hlavní obsah

Šéf francouzské Národní banky Trichet zproštěn obvinění

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA, AFP
PAŘÍŽ

Pařížský soud ve středu uvolnil cestu šéfovi francouzské Národní banky Jeanu-Claudovi Trichetovi (60) do funkce guvernéra Evropské centrální banky (ECB), když jej v plném rozsahu zprostil obvinění z deliktů, které jeho jmenování do tohoto prestižního úřadu vážně ohrožovaly.

Článek

"Rozsudek mne dojal. Věřil jsem soudu a moje důvěra se ukázala jako oprávněná," komentoval Trichet s napětím očekávaný verdikt.

Rozhodnutí soudu vzápětí uvítal šéf Evropské komise Romano Prodi. "To je dobrá zpráva... Usnadnila některé záležitosti, například obsazení pozice v čele ECB," prohlásil. Dosavadní guvernér ECB, Nizozemec Wim Duisenberg, již dříve oznámil, že v červenci úřad opustí.

Aféra s Crédit Lyonnais

Trichet, přezdívaný jako "ajatolláh silného franku", čelil podezření, že jako vysoký úředník francouzského ministerstva financí, kde měl jako "supervizor" na starosti dohled nad státními podniky, napomáhal před jedenácti lety krýt zfalšovanou účetní uzávěrku banky Crédit Lyonnais.

Tento peněžní institut, v němž stát vlastnil 54 procent akcií, vykázal za rok 1992 bilanci, která se ukázala být zmanipulovaná a měla zakrýt jeho hluboce ztrátové hospodaření. Propukl tak nejrozsáhlejší finanční skandál v historii Francie, na jehož sanaci musela vláda vytáhnout z kapes daňových poplatníků na 90 miliard franků (465 mld. Kč).

Trichet popíral jakoukoli vinu

Trichet od počátku obvinění důrazně odmítal. Žalobce pro něj nicméně požadoval minimálně desetiměsíční trest s podmíněným odkladem. ECB se k verdiktu nechtěla vyjadřovat. "Rozsudky zásadně nekomentujeme," prohlásil ve Frankfurtu mluvčí banky Manfred Körber.

Porota osvobodila i další obžalované

Pařížská porota vedle Tricheta osvobodila i dalšího obviněného - bývalého šéfa francouzské centrální banky Jacquesa de Larosiéra a někdejšího blízkého spolupracovníka Tricheta, Jeana-Pascala Beauffreta. Naproti tomu bývalý šéf Crédit Lyonnais Jean-Yves Haberer vyvázl s podmíněným osmnáctiměsíčním trestem a pokutou 50 tisíc eur (1,5 mil. Kč).

Na jmenování Tricheta do čela ECB se již dříve neformálně dohodli ministři financí zemí EU. Duisenberg ohlásil odchod na 9. července, kdy oslaví 68. narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám