Hlavní obsah

Šéf francouzské centrální banky obviněn z falešných účtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Guvernér francouzské centrální banky Jean-Claude Trichet a osm dalších bankovních úředníků stanuli v pondělí před pařížským soudem kvůli obviněním z podílu na falšování účetnictví peněžního ústavu Crédit Lyonnais začátkem 90. let. Jde o nejrozsáhlejší finanční skandál v historii Francie.

Článek

Trichet, jenž byl v inkriminovaném období vysokým představitelem ministerstva financí, je podezřelý, že napomáhal zastírat plný rozsah ztrát zmíněné, tehdy státem vlastněné banky. Trichet i další obžalovaní jakkoli vinu popírají.

Trichet zatajil sedmimiliardovou ztrátu

Případné odsouzení 60letého Tricheta by citelně snížilo jeho vyhlídky na funkci šéfa Evropské centrální banky, kde by měl v červenci vystřídat Nizozemce Wima Duisenberga. Crédit Lyonnais za rok 1992, kdy banku z 54 procent vlastnil stát, oficiálně vykázala ztrátu 1,8 mld. franků (asi 9,5 mld. Kč). Trichet jako odpovědný supervizor na ministerstvu financí tento účet schválil, později však vyšlo najevo, že skutečná ztráta banky činila v důsledku špatných investic bezmála sedm miliard franků. Proces s Trichetem potrvá několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám