Hlavní obsah

Šéf britské sněmovny seřval Johnsona jako malého kluka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tradičně cirkusovou atmosféru měly středeční interpelace premiéra v britské sněmovně. Předseda vlády Boris Johnson čelil tvrdým otázkám opozice kvůli skandálu ohledně neetického chování konzervativních poslanců. Johnson se snažil „hru“ obrátit a místo odpovídání pokládal otázky naopak lídrovi labouristů. To už bylo ale moc i na jinak klidného předsedu sněmovny – spíkra – Lindsayho Hoyla, který premiérovi přikázal, aby se posadil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Předseda britské sněmovny Lindsay Hoyle seřval premiéra Borise JohsonaVideo: Reuters

 
Článek

„Nehodlám se kvůli tomu hádat, ale už jsem to jednou jasně vysvětlil. Toto zasedání se jmenuje ‚Otázky na premiéra', opozice tu není (dnes) od toho, aby vám odpovídala na vaše otázky,” usměrňoval Hoyle premiéra Johnsona.

„Ať už se nám to líbí, nebo ne, taková jsou pravidla hry, která jsme všichni přijali a podle kterých hrajeme, že? A protože tuto sněmovnu respektujeme, tak ji pojďme respektovat,” pokračoval.

Prime Minister's Questions (PMQs) je britská parlamentní tradice, která se koná každou středu v londýnské sněmovně přesně v poledne. Úřadující premiér, či premiérka, dostává od poslanců otázky, které často ani předem nezná a musí tak odpovídat spatra.

Jenže svérázného Johnsona, který byl na ostrově vždy oceňován pro svou výmluvnost, toto pokárání neodradilo a opět se pokusil svého protivníka, šéfa labouristů Keira Starmera, ptát.

Johnson ustoupil tlaku. Zakáže poslancům lobbovat jménem soukromých firem

Zahraniční

„Sedněte si!” vyjel na něj téměř okamžitě Hoyle. „Tohle nebudu tolerovat. Můžete být premiérem téhle země, ale v téhle sněmovně jsem šéfem já,” rozohnil se spíkr.

„Sleaze scandal”

Britská politika v posledních dnech žije odhalením, že poslanci Konzervativní strany působili během výkonu mandátu jako placení poradci a lobbisté soukromých firem.

Britský parlament je prolezlý korupcí, naznačují média

Zahraniční

Johnson dlouho odmítal pravidla etického kodexu nějak změnit, v pondělí ale nakonec ustoupil a uznal, že je potřeba pravidla pro chování zákonodárců aktualizovat. Už dříve příslušná parlamentní komise vyzvala, aby se poradenská činnost poslanců zakázala, jelikož je netransparentní a hrozí zásadní střet zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám