Hlavní obsah

Šaronův Likud vyhrál volby

ČTK, Břetislav Tureček
JERUZALÉM

Naprostým triumfem skončily úterní předčasné parlamentní volby v Izraeli pro pravicový blok Likud dosavadního premiéra Ariela Šarona. Podle předběžných výsledků jeho uskupení získalo 37 křesel ve 120členém Knesetu, přičemž při posledních volbách získal 21 mandátů.

Foto: Petr Skála

Daniel Polman a Ladislav Jirásko zvou na Smíchovský Festival alpinismu.

Článek

"Voliči dnes řekli jasné ano politice Likudu a premiéra Šarona a naopak zcela odmítli Stranu práce s jejím smířlivým postojem vůči Palestincům. Je to triumf," řekla televizi CNN dosavadní ministryně školství za Likud Limor Livnatová.

Také podle nově zvoleného poslance za toto uskupení Ehuda Jatoma "zničující výsledky levice ukazují, že národ dal najevo, že (izraelsko-palestinské mírové) dohody z Osla považuje za zkrachovalé".

Strana práce poražena

Z hlediska izraelsko-palestinských vztahů označil potvrzení Šarona v premiérské funkci za "těžkou ránu" palestinský ministr informací Jásir Abid Rabbu. "Izraelci se dopustili historické chyby, které budou oni i Palestinci litovat," řekl agentuře Reuters.

Strana práce, jejíž nový šéf Amram Micna pro případ úspěchu navrhoval i přes pokračující palestinské teroristické útoky okamžité obnovení dialogu s Palestinci a evakuaci židovských osad z pásma Gazy, zcela propadla.

Strana práce, která sice byla od podzimu v opozici, avšak s 24 poslanci byla nejsilnějším uskupením parlamentu, by podle předběžných výsledků, které jsou považovány za velmi přesné, měla mít 19 zákonodárců. "I když Izraelci vidí, že Šaron neuspěl ve všem, je to pro ně tvrdý chlapík," řekl CNN analytik Šemi Šalev.

"Vůdce Strany práce Amram Micna naproti tomu nemá téměř žádné charisma," vysvětlil v historii nejhlubší propad vůdčí levicové strany židovského státu.

Debakl připustila v posmutnělém stranickém sídle i poslankyně za labouristy Juli Tamirová. "Je to pro nás všechny velmi těžké. Budeme ale bojovat i v opozici."

Šinuj posiluje

Třetí se nejspíš umístila centristická strana Šinuj, která dosud měla pouhých šest poslanců a nyní by jich mělo být 15. "Je to zčásti protestním hlasováním vůči dvěma nejsilnějším stranám, a také výrazem negativního postoje k ultraortodoxnímu náboženskému sektoru," popsal, proč jeho stranu volilo tolik lidí, muž, který byl na 13. místě kandidátky Šinuje.

Značný propad přízně voličů a také nedávné rozštěpení strany naopak poznamenalo ultraortodoxní stranu Šas, která ze 17 křesel ztratila šest. Levicový Merec spadl z deseti mandátů na šest.

Kdo bude vládnout?

Pořadí jednotlivých hlavních stran bylo takto odhadováno již před volbami a většina analytiků se tak shodovala, že hlavní obtíž nastane při sestavování funkční koalice.

Šaron podle svých veřejných vyjádření upřednostňuje širokou pravolevou koalici. Micna ale opakovaně řekl, že do vlády národní jednoty s "mafiánem" Šaronem nepůjde.

S Likudem a Stranou práce by chtěl vytvořit širokou koalici prostou (vůbec poprvé v historii země) fundamentalistických stran také vůdce Šinuje Tomy Lapid. Striktně tedy odmítá, že by v ní zasedl vedle ultraortodoxních ministrů, což je však blízké Šaronovu směřování i dosavadní praxi.

Definitivní oficiální výsledky a také účast, u níž se předpokládá pokles oproti posledním volbám, by měly být známy až ve středu pozdě večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám