Hlavní obsah

Šaron odmítá referendum o stažení z pásma Gazy

– JERUZALÉM

Výzvu čtyř vlivných ministrů k uspořádání referenda o plánu na stažení Izraelců z pásma Gazy a z části západního břehu Jordánu odmítl ve středu izraelský premiér Ariel Šaron. Učinil tak den poté, co jeho plán schválil izraelský parlament.

Foto: www.zlahotorskamagistrala.cz

Milovnice běžkování na startu loňského ročníku Zlatohorské magistrály.

Článek

"Nikdy neustoupím nátlaku a pohrůžkám a nepřijmu žádná ultimáta," řekl Šaron listu Haarec. "Můj postoj k tomuto referendu se nezměnil. Jsem proti, protože to povede k hrozivému napětí a k rozkolu veřejnosti."

Ministři financí Benjamin Netanjahu, zdravotnictví Danny Naveh, zemědělství Jisrael Katz a školství a kultury Limor Livnatová pohrozili v úterý odchodem z vlády, nevyhlásí-li premiér do dvou týdnu o svém plánu referendum.

Šaron krátce po úterním hlasování v zákonodárném sboru propustil dva členy kabinetu, kteří s jeho záměrem nesouhlasili. Členové strany Likud ministr bez portfeje Uzi Landau a náměstek ministra pro bezpečnost Michael Ratzon patří ke stranickým rebelům, kteří plán rozhodně odmítají. 

Na základě Šaronova plánu by mělo být po 37 letech okupace vyklizeno všech 21 židovských osad v pásmu Gazy a čtyři menší izolované osady na západním břehu Jordánu. Předpokládá se, že evakuace začne počátkem příštího roku a završena bude do konce roku 2005. Stažení se má uskutečnit ve čtyřech etapách, o každé z nichž bude vláda hlasovat samostatně.

I po stažení si má Izrael podržet kontrolu nad pozemními i mořskými přístupy do pásma Gazy a kontrolu vzdušného prostoru.

Palestinci všeobecně výsledek úterního hlasování parlamentu vítají, zatímco Izraelci jsou rozpolceni.

Reklama

Výběr článků

Načítám