Hlavní obsah

San Francisco povolilo homosexuálům sňatky

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Navzdory zákonům uzavřelo ve čtvrtek prvních několik desítek homosexuálních párů ve Spojených státech regulérní manželské svazky. Průlomové rozhodnutí Gavina Newsoma, starosty kalifornského San Franciska, však vyvolalo bouři nevole konzervativních kruhů včetně Bílého domu.

Foto: Divadlo Brod
Článek

Výraz "manželka pro život" místo tradiční formulace "muž a žena" z úst oddávající magistrátní úřednice posvětil jako první pár stejného pohlaví jedenapadesát let trvající svazek Del Martinové (83) a Phyllis Lyonové (79). "Jsme vdané," volaly nadšené aktivistky hnutí gayů a lesbiček při odchodu ze slavnostního sálu.

"Je to strašně hloupé, protože starosta porušil zákon," reagoval reverend Lou Sheldon. "Starosta nemůže jít proti zákonům, které podporuje většina lidí. Překročil svou pravomoc a udělal pitomost."

Bush vyzval k ochraně svátosti manželství

"Je to velká potíž," reagoval Bílý dům. Prezident George W. Bush vzápětí vyzval "k obraně svátosti manželství" zákonnými prostředky. "Jedinou alternativou proti rozhodnutí by byl ústavní proces," dodal.

Vůdce Bushovy republikánské většiny v americkém Senátu Bill Frist vyjádřil obavy nad tím, že sňatky homosexuálů se budou zemí šířit "jako požár", a přislíbil, že Senát se jimi bude zabývat ještě letos. Už v lednovém Poselství o stavu Unie prezident zdůraznil, že manželství má zůstat vyhrazeno heterosexuálním párům.

O rozbušku problému, který v americké společnosti doutná již řadu let, se postaral Nejvyšší soud státu Massachusetts, který před týdnem potvrdil vlastní loňské rozhodnutí, že definovat "svátost manželskou" výlučně jako svazek muže a ženy je v rozporu s ústavou. Výrok massachusettského soudu je důležitým precedentem v americké justici a gayové a lesbičky ho ihned vzali jako potvrzení jejich práva na manželství.

Horké téma do voleb

Kalifornie se před třemi lety vyslovila v referendu pro platnost formulace, že "manželství je svazek mezi mužem a ženou". Jen před několika dny zákonodárci státu Ohio výslovně zakázali nejen svazky mezi osobami stejného pohlaví, což již platí ve 38 státech USA, ale dokonce i vyplácení státních dávek nebo poskytování úlev nesezdaným párům.

Občanské soužití párů stejného pohlaví je zatím legální v jediném státě - Vermontu, kde ho roku 2000 povolil tehdejší guvernér a nyní uchazeč o demokratickou nominaci Howard Dean. Dá se proto očekávat, že kauza se stane i jednou ze zbraní v předvolebním boji o prezidentský úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám