Hlavní obsah

Saddáma zradil jeho nejvěrnější bodyguard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Muž, který zavedl loni v prosinci americké vojáky ke skrýši bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna v "pavoučí díře" ve vesnici ad-Daúr poblíž jeho rodného Tikrítu, patřil k jeho nejoddanějším osobním strážcům. Informovala o tom v sobotu britská rozhlasová stanice BBC.

Foto: archiv Agentury Velryba

Vojtěch Dyk a B-Side Band.

Článek

Muhammad Ibráhím Umar al-Muslit zradil Saddáma poté, co sám loni v červenci upadl do zajetí a co ho Američané vyslechli.

"Jako jeden z Husajnových nejvěrnějších se dostal do automobilu, v němž někdejší prezident utekl z Bagdádu, když město loni v dubnu padlo do rukou Američanů," uvedla BBC.

Na Saddámovu hlavu byla vypsána odměna 25 miliónů dolarů (asi 675 miliónů korun) a exprezident vedl Američany sestavený seznam 55 nejhledanějších představitelů bývalého iráckého režimu. Podle amerického velitelství však al-Muslit odměnu nedostane, protože informaci, kde se jeho bývalý šéf nachází, neposkytl dobrovolně.

Už loni v listopadu napsal jordánský deník al-Arab aljaum, že plukovník al-Muslit, kterého označil dokonce za Saddámova bratrance a který bývalého prezidenta od loňského dubna doprovázel od úkrytu k úkrytu, Američanům prozradil jeho skrýš.

Spojené státy sice bez bližších podrobností přiznávají, že bývalého iráckého diktátora dopadly s pomocí informací získaných od osob zadržených v Iráku, ale tvrdí, že samotné nalezení a zatčení Saddáma Husajna bylo dílem jen amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám