Hlavní obsah

Saddám odřízl sever Iráku

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK

Bagdádská ústřední vláda uzavřela "hraniční" přechody spojující vnitrozemí s kurdskou autonomií na severu Iráku. Uvedl to server Kurdishmedia, podle jehož zdrojů tento krok režimu Saddáma Husajna souvisí s horečnými opozičními aktivitami v kurdské enklávě anebo s podezřením, že kurdská území budou hrát významnou roli v avizované válce.

Foto: Mgr. David Palivec

Z přednášky v muzeu.

Článek

Bagdád uzávěru zavedl na konci minulého týdne a údajně zatím nebylo stanoveno, kdy skončí. Blokáda se již drasticky projevila na hospodářství autonomního území: cena benzínu podle Kurdishmedia vzrostla z jednoho dináru (3 Kč) za litr na pětinásobek a například v ulicích půlmiliónové Sulajmáníje vznikl chaos vyvolaný motoristy snažícími se nakoupit pohonné hmoty do zásoby.

Extrémně se propadl kurs dolaru, který je důležitý pro financování rozvojových programů OSN a závisí na něm pracovní příležitosti pro desítky tisíc obyvatel severního Iráku.

Opozice v enklávě chystá schůzku

Kurdská enkláva se vymanila z kontroly Bagdádu s pomocí Západu před 11 lety. Nyní v ní probíhá řada akcí souvisejících s očekávaným pádem režimu Saddáma Husajna. Jak před časem zjistilo Právo, Američané zde například pomocí agentů opozičního Iráckého národního kongresu (INC) rekrutují přeběhlíky z vládních území pro své pomocné sbory. Právě na středu byla do severoiráckého Salahuddínu naplánovaná schůzka řídicího výboru iráckých opozičních skupin, které jednají o uspořádání země po předpokládaném Saddámovu pádu.

Kromě INC by se jí měli účastnit i vůdci místních hlavních uskupení Demokratické strany Kurdistán (PDK) a Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK), Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI) sdružující převážně šíity z jihu země a dalších organizací.

Iráčtí opoziční politici jednali v uplynulých týdnech v Londýně, Teheránu a na dalších místech; takto široká schůzka na irácké půdě však má být první svého druhu po mnoha letech. Termín jednání proto nebyl "z bezpečnostní důvodů" dlouho oznámen. Ani v úterý však nebylo jasné, zda k rozhovorům dojde, protože v roztříštěné opozici existovaly tlaky na změnu jejich termínu i místa.

ABC: Washingtonu bude třeba 350 tisíc vojáků

"Američané nám řekli, že jsou připraveni osvobodit Irák a je na opozici určit jeho budoucnost," prohlásil v pátek v Teheránu podle agentury IRNA šéf PUK Džalál Tálabání. Americká televize ABC v noci na úterý citovala nejmenované odborníky podle nichž by USA k eventuálnímu dobytí a obsazení Iráku potřebovaly až 350 tisíc vojáků, tedy trojnásobek dosud uváděného počtu. Podle ABC by však míra nasazení závisela především na počáteční fázi operace a také a odporu iráckého obyvatelstva.

Tálabání minulý týden prohlásil, že Washington může počítat s podporou Iráčanů. "Američané od nás nepožadují vojenskou spolupráci na svržení Saddáma. Jsme si ale jistí, že irácký národ v případě příležitosti povstane sám."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám