Hlavní obsah

S obilím pomohou dočasná sila v Polsku

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území Polska poblíž ukrajinských hranic budou postavena dočasná sila, aby se tak Kyjevu pomohlo s vývozem milionů tun obilí, oznámil americký prezident Joe Biden. Sklady mají usnadnit překládku plodiny do jiných vlaků, neboť Ukrajina má odlišný rozchod kolejí od zbytku Evropy.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po překládce na hranicích se ukrajinské obilí bude převážet po železnici k odběratelům v Evropě, ale i do přístavů a z nich následně lodní dopravou na světové trhy.

Vývoz ukrajinského obilí obvyklou cestou přes černomořské přístavy podle Kyjeva nyní svou blokádou znemožňuje Rusko.

„Úzce spolupracuji s našimi evropskými partnery, abychom dostali na trh 20 milionů tun obilí, které je na Ukrajině zablokováno, a pomohli tak snížit ceny potravin,“ řekl Biden.

Ruská invaze dopadne na tři sklizně pšenice, nemusíme zasít, varuje Kyjev

Válka na Ukrajině

Kyjev iniciativu uvítal, nadále ale dál usiluje především o odblokování svých přístavů. „Je to jen jeden z možných užitečných kroků k zajištění potravinové bezpečnosti. Potřebujeme však také zelený koridor pro naše přístavy,“ reagoval v internetovém příspěvku na oznámení amerického prezidenta Bidena šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám