Hlavní obsah

Ruští zaměstnanci Googlu čelí výhrůžkám, firma pomalu podléhá Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští zaměstnanci Googlu jsou pod obrovským tlakem. Úřady je zastrašovaly, obzvláště před ruskými volbami. Navíc vedení Googlu a Applu podlehlo vlivu Kremlu, tvrdí německý server der Spiegel. Spolupracovníci ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného totiž zveřejnili volební aplikaci Smart Vote, ale Rusové si ji nemohou instalovat, z nabídky Apple a Googlu zmizela.

Foto: Profimedia.cz

Moskva. Rudé náměstí

Článek

Americké firmy podle německého serveru aplikaci smazaly v první den voleb. Jde tak zřejmě o největší viditelný ústupek vládě pevné ruky, jaký v Rusku udělaly.

Aplikace by při současné situaci v zemi nemohla způsobit, že by Jednotné Rusko úplně prohrálo volby, ale popularita prokremelské strany klesá. Podle průzkumů padá pod třicet procent, zatímco před pěti lety to bylo o deset procent více.

Novináři či agenti? Média apelují na Kreml

Svět

Ruské úřady se snaží západní firmy už dlouho zastrašit, výhrůžky už se nezaměřují jen na Google obecně, ale přímo na konkrétní zaměstnance, zjistil německý server od lidí, kteří se v tamním prostředí pohybují.

V Rusku má technologický gigant asi stovku zaměstnanců.

Samotný Navalný nemá moc šancí volby ovlivnit, sedí totiž ve vězení. Západní země proti tomu protestovaly, české ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského.

Moskevský soud v lednu Navalnému změnil dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný.

Foto: Reuters

Alexej Navalný

Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) tvrdí, že se jednalo o vykonstruovaný proces.

V červnu ruský soud odmítl žalobu Alexeje Navalného na věznici, kde ho dozorci v noci každou hodinu budili pod záminkou, že má sklony k útěku, a tak ho musí často kontrolovat. Navalnyj praxi označil za absurdní a přirovnal ji k mučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám