Hlavní obsah

Rusové znovu ovládli Slavjansk, zní z Moskvy

Doněck
Aktualizováno

Proruští radikálové podle ruských médií při protiofenzívě znovu ovládli Slavjansk a Kramatorsk, podle agentury ITAR-TASS ukrajinská armáda ustupuje. Ukrajinské zdroje informace nepotvrdily, ukrajinští armádní analytici ale v neděli sdělili, že Rusové posílají desítky stíhaček a pozemní vojsko na Krym.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obklíčení SlavjanskuVideo: Reuters

 
Článek

Jednotky ukrajinské armády a Národní gardy obklíčily Slavjansk, stotisícové město na severu Doněcké oblasti, v sobotu.

„Až ukončíme operace ve Slavjansku a Kramatorsku, provedeme aktivní fázi operace i v dalších městech (kontrolovaných separatisty),” řekl ještě v sobotu večer v ukrajinské televizi tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Separatisté obsadili budovu tajné služby

Foto: Marko Djurica, Reuters

Proruský aktivista v Doněcku

„Jsou tu ranění, ale přesný počet neznáme,” řekl v televizi Rossija 24 jeden ze separatistů. Podle něj tanky a obrněné transportéry střílely po civilistech. Přestřelka následovala poté, co v Kosťantynivce přistály dva vrtulníky a vysadily vojáky, kteří zaútočili na pozice rebelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští demonstranti vzali v Doněcku útokem budovu ukrajinské tajné služby SBUVideo: Reuters

V samotném Doněcku v sobotu večer vzali proruští demonstranti útokem budovu ukrajinské tajné služby SBU, která je ale prázdná. Zaútočili rovněž na sídlo Průmyslového svazu Donbasu, což je podnikatelská organizace, jejímž výkonným ředitelem je doněcký gubernátor Serhij Taruta. Z okna budovy vzbouřenci vyvěsili vlajku samozvané Doněcké lidové republiky.

Stíhačky na Krymu

„Nebe nad Krymem se celý den černalo leteckými svazky,” tvrdil v neděli zdroj ukrajinské agentury. Z ruské pevniny byly na Krym převeleny desítky stíhacích strojů MiG a Su, údajně celý letecký pluk. K vidění bylo i několik těžkých bombardérů Tu-22. Na sevastopolském letišti Belbek přistálo v sobotu několik desítek dopravních letadel Il-76 s výsadkáři a nákladem těžké vojenské techniky.

Podle ukrajinských expertů je posilování jižního křídla ruské armády vedeno snahou vytvořit kolem Ukrajiny pevné sevření a zvýšit tlak na novou kyjevskou vládu. „V důsledku posledních událostí na východě Ukrajiny není vyloučeno, že Rusko chce vojensky ohrožovat jižní a východní ukrajinské oblasti,” napsal Ukrinform.

Reklama

Související články

Do Kramatorska vstoupila ukrajinská armáda

Ukrajinské jednotky v sobotu odpoledne vstoupily do Kramatorska, který několik týdnů ovládali proruští radikálové. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnitra...

Výběr článků

Načítám