Hlavní obsah

Rusové zadrželi 12 islámských extremistů

– MOSKVA

Dvanáct aktivistů zakázané extremistické Strany osvobození Hizb at-Tahrír, působící ve střední Asii, zadržely Ruské bezpečnostní síly Ruský ministr vnitra Rašid Nurgalijev v sobotu v Moskvě informoval, že se jedná o osoby, které jsou na mezinárodním seznamu hledaných teroristů.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

Dopadeni byli pře velké koordinované akci, která se uskutečnila tento týden v šesti oblastech Ruské federace včetně Moskvy. "Operaci jsme provedli poté, co jsme získali informace, že organizace Hizb at-Tahrír se pokouší vybudovat své základny také na území Ruské federace. To nemůžeme připustit," prohlásil ministr. Uvedl, že všichni zatčení aktivisté jsou na mezinárodním seznamu teroristů a "jsou obviňováni z teroru, vražd a jiných těžkých zločinů".

Strana osvobození byla založena v roce 1953 Palestincem Tagim Eddinem Nabahanim, který zemřel za nevyjasněných okolností v roce 1978. Tvořili ji především Palestinci z Jordánska. Skupina se poté rozšířila do většiny arabských zemí i do arabských komunit v Evropě. Usiluje o vytvoření chalífátu, nezávislého islámského státu v hornaté oblasti, kde se stýkají hranice Tádžikistánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu.

Vláda Uzbekistánu ji viní, že v létě spáchala  sebevražedné atentáty na Izraelské a americké velvyslanectví v Taškentu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám