Hlavní obsah

Rusové uchytili lanem ponorku uvízlou v Beringově moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruským námořníkům se v pátek odpoledne podařilo připoutat k záchranným lodím miniponorku tichomořské flotily ruské armády. Ta uvízla v Beringově moři v hloubce asi 190 metrů jižně od Petropavlovska Kamčatského. Na palubě je sedm lidí. Lodě ji táhnou za pomoci vlečných lan do asi 15 kilometrů vzdálených mělkých vod.

Článek

Miniponorka AS-28 prováděla podvodní průzkum, když se na její lodní šroub namotala rybářská síť. Podle agentury AFP se batyskaf potopil již ve středu, ale podařilo se jej objevit teprve ve čtvrtek.

Americké námořnictvo v pátek nabídlo Rusům pomoc při záchranně výzkumné miniponorky uvízlé na dni Beringova moři.

Málo vzduchu

Velitel Tichomořské flotily admirál Viktor Dmitrijev řekl, že situace je "komplikovaná a vážná". V 11 hodin upřesnil, že vzduchu je ještě méně a zbývá námořníkům jen na 24 hodin.

Ruská agentura ITAR TASS předtím tvrdila, že zásoby vzduchu vydrží pět dnů, problémem mělo být pouze jídlo.

Podle agentury AFP se batyskaf potopil již ve středu, ale podařilo se jej objevit teprve ve čtvrtek.

Německá agentura DPA ještě ráno s odvoláním na ruské námořnictvo uvedla, že na záchranu zbývají jen dva dny, protože zásoby kyslíku má posádka batyskafu pouze na 48 hodin.

Rusko žádá o pomoc USA a Japonsko

Velení ruského námořnictva požádalo o pomoc tichomořskou flotilu Spojených států a Japonska. 

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že k potopené ruské ponorce míří čtyři japonské a nejméně dvě americké záchranné lodě.

"Zatím jsme získali přehled o problému jen s pomocí dálkového zařízení. Nyní zkoumáme možnosti řešení," řekl mluvčí kapitán Alexandr Kosolapov. Situaci má prozkoumat druhý podmořský stroj.

Námořnictvo uvedlo, že ponorka určená k průzkumu mořských hlubin o délce 13,5 metru, výšce 5,7 metru a výtlaku 55 tun uvízla při průzkumu dna Berezovského zálivu v rybářské síti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám