Hlavní obsah

Rusko usiluje o legalizaci „krvavých diamantů“ z Afriky

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosáhnout legalizace obchodu s diamanty vytěženými ve Středoafrické republice (SAR) by chtěla Moskva v příštím roce, až se ujme předsednictví v tzv. Kimberleyském procesu. Organizace sdružující více než 80 zemí se zaměřuje na boj s tzv. krvavými diamanty, nelegálně vytěženými drahokamy, z jejichž prodeje jsou financovány regionální konflikty a teroristická uskupení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Ruska jsou sankce uvalené proti SAR v roce 2013 kontraproduktivní a bylo by prospěšnější se jich vzdát. „Považujeme sankce za nespravedlivé zejména pro chudé lidi, pro které je to prakticky jediný zdroj obživy. Zároveň podobnými zákazy diskreditujeme Kimberleyský proces a vyřazujeme z legálního trhu velké množství diamantů, které jsou v oběhu,“ řekl agentuře RIA Novosti Alexej Moisejev, náměstek ruského ministra financí.

Podle jeho slov se diamanty z konfliktních oblastí „tak či jinak dostávají na trh“. „Máme podezření, že se objem těžby pohybuje na stejné úrovni jako před sankcemi. Kameny se ale nyní ocitají na světových trzích jako kontraband. Získané prostředky se pak dostávají do rukou zločinců,“ zdůraznil.

Ozbrojené skupiny vedou v třímilionové SAR občanskou válku od roku 2012. Po třech letech byl zákaz obchodování částečně zrušen na západě země. Rusko nyní chce legalizovat export na celém území a podle stanice BBC má značné šance toho dosáhnout.

Výhody pro Moskvu

Britský list The Independent však citoval experty, podle nichž se Moskva snaží z legalizace získat výhody.

Brad Brooks-Rubin z projektu Enough, americké nevládní organizace zaměřené na protikorupční úsilí v regionu, upozornil, že dříve podobné iniciativy prosazovaly Dubaj nebo Indie. Zdůraznil zároveň, že Rusko poslední dobou obnovuje svůj vliv v Africe po třech desetiletích faktické nečinnosti.

Dmitrij Bondarenko z Ústavu Afriky ruské Akademie věd pak míní, že spolupráce s chudou zemí bohatou na přírodní zdroje má ukázat nový potenciál Ruska v regionu. Zrušení sankcí na těžbu diamantů by Moskvě pomohlo upevnit politický vliv a otevřít přístup k dalším surovinám, jako je například zlato.

Putinův kuchař účast popřel

Loni Rusko a SAR podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti, na jejímž základě ruská armáda provádí výcvik prezidentské gardy. Deník upozornil, že ve stejné době, kdy Moskva poslala své vojáky do Afriky, se nedaleko míst, kde se těží diamanty, objevili příslušníci tzv. soukromé armády.

Tyto žoldáky média spojují s Jevgenijem Prigožinem, kterému přezdívají „Putinův kuchař“ kvůli jeho cateringovým firmám, jež spolupracují s Krem­lem. Ten pod rouškou podnikání údajně zajišťuje nezbytné zázemí v místech strategického zájmu Ruska. BBC ale podnikatel řekl, že žádné firmy v SAR nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám