Hlavní obsah

Rusko si předvolává velvyslance Slovenska a dalších zemí, jež podpořily Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo zahraničí si na středu předvolalo velvyslance Slovenska, Estonska, Litvy a Lotyšska. Bez bližších podrobností o tom v úterý informovaly ruské tiskové agentury Interfax a TASS s odvoláním na zdroje v ministerstvu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Slovenský premiér Eduard Heger minulý čtvrtek oznámil, že jeho země vyhostí tři ruské diplomaty, přičemž vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Ruskem kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských tajných agentů do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dala vzápětí najevo, že odpověď Moskvy na slovenský krok na sebe nenechá dlouho čekat.

Na výbuchy ve Vrběticích bychom měli být pyšní, píše ruský list

Evropa

Následně v pátek ze stejného důvodu jako Slovensko nařídily Litva, Lotyšsko a Estonsko celkem čtyřem ruským diplomatům, aby opustili jejich území. I na tento krok reagovala Zacharovová pohrůžkou brzké ruské odvety.

Očekává se, že Moskva recipročně vypoví tři slovenské a dva litevské diplomaty a po jednom diplomatovi Lotyšska a Estonska.

Rumunsko v solidaritě s Českem vyhostí ruského diplomata

Evropa

Diplomatický konflikt vypukl 17. dubna, když Praha oznámila, že má důvodné podezření, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za výbuchy v roce 2014. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády, Moskva vzápětí vykázala 20 pracovníků českého velvyslanectví. Rusko zároveň označilo český postup za nepřátelský akt. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu”.

Vyšetřovací verze Vrbětic je jen jedna, vysvětloval Babiš Zemanovi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám