Hlavní obsah

Rusko pomůže Polsku se správou sektoru v Iráku

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Rusko je připraveno poskytnout Polsku pomoc a podporu v jeho činnosti v Iráku, řekl dnes ve Varšavě tajemník ruské Bezpečnostní rady Vladimír Rušajlo po jednání se šéfem polského Úřadu pro národní bezpečnost Markem Siwiecem. Rusko i nadále pokládá válku v Iráku za chybu, nadešel však čas, kdy je třeba Irák rekonstruovat a zlepšit životní podmínky Iráčanů, řekl Rušajlo.

Foto: Josef Zajíc

Start na 60 m. Atletiký tunel Ostrava 25.2.2012

Článek

"Rusko je ochotno poskytnout Polsku pomoc, která by umožnila omezit nutné ztráty na straně vojenského kontingentu," řekl Rušajlo. Dodal, že Rusko má "bohaté zkušenosti z Čečenska a Afghánistánu a je ochotno se o ně podělit s polskou stranou".

"Irák je dobře znám různým ruským strukturám, a proto mohou být zkušenosti Rusů značným přínosem v naší budoucí misi," zhodnotil ruskou nabídku Marek Siwiec. Podle Rušajla jde o zcela novou iniciativu, která se teprve rozpracovává. V dané etapě jde pouze o poskytnutí ruských expertíz a analýz.

Polsko bude velet sedmi tisícům vojáků

Polsko bylo americko-britskou koalicí pověřeno, aby spravovalo sektor o rozloze 80 tisíc kilometrů čtverečních mezi Basrou a Bagdádem. Sever budou spravovat USA, jih Británie. Divize pod polským velením má mít na 7000 mužů a začne se rozmísťovat v Iráku od července. Schopná nasazení má být koncem srpna. Polsko do ní vyšle 2200 vojáků, Ukrajina 1800, Bulharsko asi 500, Slovensko 85 a Dánsko desítku důstojníků. Své vojáky chtějí poslat také Litva a Rumunsko.

Česká vláda schválila koncem května návrh na zapojení až 400 českých vojáků do stabilizačních sil v Iráku. Nyní se jím má zabývat parlament. Do kterého ze tří sektorů však bude případný český kontingent zapojen, není dosud známo. V Iráku již působí česká vojenská polní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám