Hlavní obsah

Ruské letadlo poslala k zemi výbušnina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Stopy výbušniny byly nalezeny na místě středečního zřícení jednoho ze dvou letadel v Rusku, při němž zemřeli všichni pasažéři na palubě obou strojů. Pro CNN to v pátek oznámila ruská Federální bezpečnostní služba (FSB).

Foto: archiv MDZ

Městské divadlo Zlín

Článek

Ruská bezpečnostní služba v pátek potvrdila předešlé spekulace, že minimálně jedno z letadel bylo terčem teroristického útoku, napsala agentura Interfax.

Experti zabývající se vyšetřováním tragédie v troskách stroje Tupolev 154, který se zřítil na jihu Ruska se čtyřiceti osobami na palubě, dále potvrdili, že podle předběžného šetření šlo s největší pravděpodobností o výbušninu hexogen.

Hexogen je velmi silná výbušnina, která se používá k plnění dělostřelecké, protitankové a protiletecké munice. Jako výbušný prvek v granátech a torpédech se používá ve směsi s trinitrotoluenem (TNT). Výbušnina je známá ve formě bílého prášku, který je bez chuti a bez zápachu. Vybuchuje po zapálení.

Extremisté varují před dalšími útoky

Při obou leteckých neštěstích, která se odehrála téměř současně, zahynulo celkem 89 osob. K oběma útokům na letadla se v pátek přihlásila na internetových stránkách skupina extremistů, kteří se podepisují jako brigáda Islámbulího.

Skupina zároveň varovala, že její stoupenci by mohli znovu zaútočit a spáchat podobné činy.

"Naši svatí bojovníci z brigády mohli unést dvě ruská letadla a uspěli i přes překážky, se kterými se na začátku setkali. Bylo jich (svatých bojovníků) pět v každém stroji," píše se v prohlášení napsaném arabsky. Jeho autenticita dosud nebyla potvrzena.

FSB společně s ruskou prokuraturou a ministerstvem vnitra pokračují v průzkumu obou míst neštěstí. Při průzkumu úlomků druhého letadla TU-134, které se zřítilo jen pár minut před TU- 154 v Tulské oblasti, se stopy výbušniny zatím nenašly. Pyrotechnický průzkum zde ale stále pokračuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám