Hlavní obsah

Ruská TV: inzerát verbuje Čechy do Čečny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská televizní stanice NTV ve čtvrtek s odvoláním na český novinářský zdroj upozornila na internetovou stránku, na níž byli Češi údajně verbováni jako žoldnéři do Čečenska. NTV označila záležitost za "nový skandál hrozící komplikacemi pro beztak složité vztahy mezi Evropou a Ruskem v souvislosti s Čečenskem".

Foto: Hana Szotkowská

Během dne otevřených dveří si mohou budoucí rodiče osobně prohlédnout porodní boxy, včetně nadstandardních pokojů a novorozeneckého úseku.

Článek

"Tento inzerát, který zve české dobrovolníky do Čečenska, jsem objevil na internetu náhodou," řekl v ruské televizi český novinář Karel Rožánek.

"Zaujalo mě to, nikdy v životě jsem nenarazil na otevřené verbování dobrovolníků do války na inzerát. Když jsem to začal vyšetřovat s pomocí českých státních orgánů - policie, zvláštní služby a rozvědky - nic jsem neodhalil.

Nikdo mi nepotvrdil, že čeští žoldáci bojují v cizích armádách. Oficiální informace k tomu není žádná. Podle neoficiální informace ovšem asi 200 Čechů slouží v cizích armádách," prohlásil dále.

NTV uvedla, že "nejzajímavější je možná to, že podle některých informací jde o armádní stránku".

Demonstrace na podporu Čečenců

Na podporu Čečenců proběhnou 23. února (v den výročí deportace Čečenců nařízené Stalinem právě 23. února 1944) demonstrace na celém světě.

Zúčastnit protestů se mohou lidé v Bruselu, Kodani, Moskvě, Praze, Římu a Vilniusu. V české metropoli se protest uskuteční na Náměstí Míru od 17:00.

"Chceme upozornit Evropskou unii a její členy, jak vypadá genocida Čečenska," píše jeden z organizátorů akce europoslanec Olivier Dupuis. "Volám po okamžité humanitární misi k ochraně čečenských dětí, uprchlíků - zraněných a podvyživených," píše dále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám