Hlavní obsah

Rumunsko je pod vodou, 13 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Záplavy vyvolané dlouhotrvajícími přívalovými dešti již způsobily ohromné škody na třech čtvrtinách rumunského území. Při povodních zahynulo nejméně 13 lidí a dalších pět je pohřešováno. V celé zemi bylo v pátek v poledne pod vodou na 500 vesnic, 20 000 domů a přes 120 000 hektarů zemědělské půdy.

Článek

V postižených oblastech jsou už nasazeny všechny operativní útvary rumunské armády. Konstatovala to rumunská vláda, která se bilancí několikadenních povodní a záchrannými akcemi zabývala na mimořádné schůzi v Bukurešti. Jednání kabinetu se zúčastnil také prezident Traian Basescu.

Vláda na zasedání pověřila ministra zahraničních věcí, aby zjistil možnosti využití záchranářských systémů NATO a mezinárodních záchranářských organizací při pomoci Rumunsku. Vláda rozhodla, že na pomoc postiženým a na likvidaci následků záplav uvolní ze státních rezervních zdrojů sumu ve výši 360 milionů dolarů (asi devět miliard korun).

Armáda v plném nasazení

Dosud bylo ze svých bydlišť evakuováno přes 12 000 osob. Dalších 1192 lidí voda odřízla od světa. Souvisí to s těžkým narušením infrastruktury záplavami. Voda poškodila desítky silnic různých kategorií a poškodila či zničila 425 mostů. Nejvíce jsou postiženy župy Bacau ve východním Rumunsku, Argeš na jihu země a Vrancea na pomezí Jižních a Východních Karpat. V zemi je 229 obcí bez elektřiny, plynu a pitné vody.

Domy v obci Vadu Rosca v župě Vrancea jsou zcela zatopeny - řeka Siret se tu vylila ze břehů a voda na některých místech dosahuje až do výše čtyř metrů. Jihorumunské župě Vilcea hrozí, že bude kvůli záplavám a sesuvům půdy zcela izolována. Z města Bacau na východě země voda sice ustoupila, avšak silniční i železniční spojení s Bukureští je stále přerušeno, takže do rumunské metropole lze pouze létat.

Ministr obrany Teodor Atanasiu informoval, že všechny operativní útvary ozbrojených sil jsou nasazeny v zaplavených oblastech na východě země. Armáda mimo jiné zajišťuje letecké mosty mezi Bukureští a městy Bacau, Jasy a Suceava, přes něž se bude distribuovat humanitární pomoc postiženým oblastem.

Konta pomoci

Humanitární organizace zřizují konta na pomoc obětem záplav v Rumunsku:

  • Společnost ADRA

číslo účtu: 211 211 211/0300, variabilní symbol: 888

  • Česká katolická charita

číslo účtu: 369-369369369/0800, variabilní symbol 101 - Rumunsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám