Hlavní obsah

Rumsfeld v Pentagonu tajně vytvořil rozvědnou jednotku

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld zřídil v roce 2002 na ministerstvu zvláštní špionážní oddělení nezávislé na CIA. Tím získal značnou pravomoc pro řízení rozvědné činnosti v zahraničí, které mu však nepříslušejí. Zda tím porušil zákon, bude nyní šetřit branný výbor Senátu.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

V reakci na odhalení listu The Washington Post (WP) to v neděli v televizi NBC oznámil člen tohoto výboru, senátor John McCain. Řekl, že šlo zřejmě o frustraci z hubených výsledků CIA, ale dodal: "Vždycky mě mrzí, když si ve Washington Post přečtu věci týkající se mého výboru".

Deník týž den s odvoláním na zdroje a dokumenty Pentagonu napsal, že ministr vytvořil jednotku zvanou Strategic Support Branch (Oddělení pro strategickou podporu, SSB) s cílem ukončit závislost na CIA, pokud jde o získávání zpravodajských informací v terénu.

SSB bylo podle něj vytvořeno z finančních fondů převedených z jiných programů a bez výslovného svolení Kongresu. Nejvýraznějším rysem aktivity je zřejmě snaha Pentagonu podnikat tajné mise v přátelských i nepřátelských zemích, kde je válka nepravděpodobná.

Do válečných zón jsou pak vysílány po boku speciálních komand malé týmy agentů, jazykových znalců a technických specialistů. Tyto mise nejsou podle činitelů Pentagonu natolik svázány právními ohledy a dohledem Kongresu jako v případě tajných operací CIA.

Jednotku řídí Rumsfeldův náměstek

Mluvčí Pentagonu Lawrence DiRita nejprve popřel, že by existovala jednotka pro tajné operace, která by spadala přímo pod ministra obrany, ale nejmenovaný vysoký představitel amerických ozbrojených sil potvrdil televizi CNN, že jednotka může působit tajně kdekoli ve světě, aby tam podporovala protiteroristické mise.

Podle CNN spadá pod šéfa oficiální zpravodajské služby Pentagonu DIA (Defence Intelligence Agency), ale úkoly SSB údajně určuje Rumsfeldův náměstek pro zpravodajství Stephen Cambone.

Odhalení přišlo týden poté, co časopis New Yorker uveřejnil informace, že v Íránu působí příslušníci amerických speciálních sil a vyhledávají cíle pro případný útok na zemi. [celý článek]

Reklama

Výběr článků

Načítám