Hlavní obsah

Rozsáhlá akce v Afghánistánu má rozehnat jednotky rebelů

Novinky, Lenka Hloušková, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGRÁM

Největší bojovou akci od operace Anakonda před devíti měsíci provádějí od pondělí americké jednotky v okolí afghánského města Spinbuldak. Na místě zatím zůstalo 18 mrtvých na straně rebelů a nejméně jeden afghánský voják, americká vojska vyšla bez ztrát. Uvádí to zdroje z Pentagonu.

Článek

Spojenci zaútočili na osmdesátičlennou skupinu vedenou islámským vůdcem Gulbuddinem Hekmatjárem nedaleko pákistánských hranic. "Vše jsme pečlivě připravovali na základě signálů přicházejících z oblasti, kde se hromadili ozbrojení radikálové. Přesné místo, město Spinbuldak, nám dodaly špionážní zdroje v pondělí, operace ihned poté vypukla," uvedl k akci mluvčí amerických sil Roger King.

Spojené státy podle něj při bojích využívají nejen lidské síly 300 vojáků, ale i bombardérů B-1, letadel F-16s a AC-130, které se snaží radikály z jejich pozic vypudit bombami. Části islámských radikálů, včetně vůdce, se zatím podařilo ukrýt v horách a pravděpodobně se tu připojili k jiné větší skupině.

Hekmatjár je protřelým bojovníkem

Hekmatjár je uznávaným vůdcem rebelů od 80. let, kdy bojoval se sovětskými vojsky. Po převzetí moci Tálibánem musel opustit zemi a azyl našel v Íránu. Zpět do vlasti se vrátil až po pádu režimu, ihned ale vstoupil do opozice proti Spojencům.

Reklama

Výběr článků

Načítám