Hlavní obsah

Největší ropné pole světa zasáhly podle Saúdů střely z dronu

Rijád

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě země vypukl v sobotu časně ráno požár. Ministerstvo vnitra později upřesnilo v prohlášení, že oheň vypukl po zásahu střelami z dronu. Bezpečnostní složky na zařízeních Abkajk a Churajs dostaly podle ministerstva požáry pod kontrolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie v Saudi AramcoVideo: Reuters

 
Článek

Abkajk ve východní provincii je největší ropné pole na světě. Produkuje se tam většina ropy, kterou Saúdská Arábie vyváží z Perského zálivu.

V prohlášení ministerstva není zmínky o tom, kdo stojí za sobotními útoky. Podobné útoky provedli v minulosti jemenští povstalečtí Húsíové, k sobotní akci se ale zatím nepřihlásili.

Koncem srpna oznámila saúdskoarabská koalice, která v Jemenu bojuje proti povstaleckým Húsíům, sestřelení dronu, který Húsíové vyslali na Saúdskou Arábii. Mluvčí koalice uvedl, že dron byl zničen ještě nad jemenským územím.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám