Hlavní obsah

Reportér BBC vypovídal o rozhovorech s Kellym

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V kauze Kelly vypovídal v druhý den vyšetřování klíčový svědek. Před lorda Huttona předstoupil reportér BBC Andrew Gilligan, jehož zpráva v květnu odstartovala spor vlády a BBC o zveličování iráckého nebezpečí. Gilligan uvedl, že zbrojní expert David Kelly nepochyboval, že vláda přikrášlila zprávu o iráckých zbraních, aby si zajistila větší podporu pro úder na Irák.

Foto: zámek Loučeň
Článek

"Byl to Kelly, kdo jako první zmínil jméno Alastaira Campbella," prohlásil podle listu The Guardian novinář. Právě Campbell, mediální poradce premiéra Tonyho Blaira, je viněn z toho, že přes nelibost tajných služeb do únorové zprávy vložil pasáž o tom, že Irák je připraven použít zbraně hromadného ničení během 45 minut. V pondělí pracovník odpovědný za tajné informace na ministerstvu obrany Martin Howard Huttonovi potvrdil existenci oficiálního dokumentu, podle kterého dva členové jeho služby měli výhrady k vládní formulaci o oněch 45 minutách.

Gilligan opětovně prohlásil, že Kelly byl pro jeho pořad hlavím zdrojem, nicméně hovořil ještě se dvěma vládními zaměstnanci. Ti Kellyho informace nepopřeli.

Gilligan komisi ukázal své zápisky

Reportér předložil komisi poznámky, které si po rozhovorech s Kellym dělal. Připustil ale, že nemá doslovné a kompletní poznámky jejich klíčového květnového setkání. Záznamy v jeho diáři ale prokazují, že Kelly s ním o přikrášlování vládní zprávy hovořil, zmínil se o pasáži "45 minut" a o Campbellovi.

"Jste si jistý, že Kelly zmínil Campbella jako první?" zeptal se Gilligana vyšetřovatel. "Ano, absolutně jistý," odpověděl reportér. Campbell však již dříve tato obvinění rozhodně odmítl. Také vláda trvá na tom, že Gilliganova tvrzení nejsou pravdivá.

Vypovídala i reportérka BBC

Svědectví v kauze Kelly v úterý poskytla také reportérka BBC Susan Wattsová, která se rovněž dostala s Kellym před jeho smrtí do kontaktu. Premiér Blair i Alastair Campbell by měli vypovídat až koncem září.

David Kelly, odborník na bakteriologické zbraně, zřejmě spáchal minulý měsíc sebevraždu, protože neunesl tlak, pod který ho dostal spor vlády a BBC právě kvůli Iráku. Výsledky vyšetřování lorda Huttona by měly být známy do konce roku. Mnozí však soudí, že se šetření protáhne.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Výběr článků

Načítám