Hlavní obsah

Řecko nezbankrotuje ani neopustí eurozónu, zní z Německa

Singapur

Zadlužené Řecko nezbankrotuje ani neopustí eurozónu. Uvedl to podle agentury DPA německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Dodal, že Německo hodlá podpořit Řecko na cestě ke zvýšení konkurenceschopnosti a vytvoření funkční státní správy.

Článek

"Nemá smysl spekulovat o odchodu Řecka z eurozóny," uvedl ministr. Upozornil, že takovýto odchod by poškodil Řecko i celou eurozónu. Dodal, že řecká vláda ví, co je zapotřebí udělat.

Švédský ministr financí Anders Borg nicméně v sobotu předpověděl, že Řecko pravděpodobně z eurozóny odejde, a to možná již během příštích šesti měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang Schäuble

"Protože nejsou schopni provést nezbytná opatření a jejich konkurenceschopnost je tak nízká, je těžké si představit, jak by mohli dostat situaci pod kontrolu, aniž by neposílili svou konkurenceschopnost skrze podstatně slabší měnu," sdělil Borg novinářům. [celá zpráva]

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se v letošním roce sníží o 6,5 procenta. V příštím roce počítá s poklesem o 3,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám