Hlavní obsah

Řecká část Kypru má nového prezidenta

Novinky, Lenka Hloušková, BBC
NIKÓSIE

Novým prezidentem řecké části Kypru se po nedělním uzavření volebních místností stal Tasos Papadopoulos (69), právník s více jak 40letou praxí v politice. "Chci dovést sjednocenou zemi do Unie. Jsem si jistý, že se mi to s využitím všech sil, zvolením vhodné vyjednávací taktiky co nejdříve podaří," uvedl bezprostředně po vítězství.

Článek

"Chtěl bych kyperským Turkům jasně říci, že s nimi počítám," vyzývá k rozhodnému postoji vůči znovusjednocování země nový prezident. Zároveň dává ale najevo, že na ostrově má být pod jeho vedením jen jedna vláda.

Kyperští Turci mají obavy

To se pochopitelně nelíbí kyperským Turkům, kteří v současné výměně politiků na nejvyšším místě v řecké části vidí značné problémy do budoucna. Papadopoulosův radikalismus, vyslovovaný už před volbami, jim totiž poněkud komplikuje vyjednávání. Odrazilo se to i v těsném výsledku hlasování, v němž se pro něj vyslovilo 51,51 procent voličů, kteří přišli k volbám.

 Na novou hlavu státu nyní čeká konzultace s OSN, která chce vědět, co bude s ostrovem v nejbližších letech. Do 28. února by měly obě části zaslat do New Yorku plán týkající se sjednocení.  

Dlouholetý politik

Papadopoulos vstoupil do politiky velmi brzy. Dodnes drží rekord nejmladšího ministra v kyperské vládě. Stal se jím poté, co se ostrova oficiálně v roce 1959 vzdala Velká Británie.

V úřadu nyní nahradil odstupujícího veterána kyperské politiky Glafkose Kleridese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám