Hlavní obsah

Reálná data z Británie: Riziko hospitalizace je u omikronu o 40 procent nižší než u delty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

U lidí nakažených variantou koronaviru omikron je o 40 procent nižší pravděpodobnost, že budou muset být hospitalizováni, než u nákazy variantou delta, uvedli ve své studii vědci z Královské univerzity v Londýně.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Studie ukazuje, že u varianty omikron je sice menší riziko hospitalizace, ale tato varianta je podle dosavadních zjištění nakažlivější a šíří se rychleji, varují výzkumníci. Zatížení zdravotního systému tedy může být shodné jako při předchozích vlnách epidemie.

„Vzhledem k vysoké přenosnosti viru varianty omikron existuje potenciál pro vyšší poptávku po zdravotnických službách, zejména pokud se omikron bude šířit takovou rychlostí jako dosud,” uvedl profesor Neil Ferguson z centra pro výzkum infekčních nemocí.

O vyšší nakažlivosti, ale nižším riziku hospitalizace, pojednává také studie publikovaná jihoafrickým Národním institutem pro přenosné nemoci. Ta uvádí pravděpodobnost, že lidé s skončí s omikronem v nemocnici, dokonce o 80 procent nižší než u jakékoli jiné varianty.

Potvrzuje to další studie: Omikron je vážně slabý

Koronavirus

Přes tři sta tisíc vzorků

Britští vědci brali v potaz výsledky všech PCR testů na přítomnost viru SARS-CoV-2 realizovaných v Anglii během první poloviny prosince. Data zahrnovala 56 tisíc případů omikronu a 269 tisíc případů varianty delta. Za hospitalizaci považovali jakoukoliv návštěvu nemocnice nakaženým člověkem do 14 dní od pozitivního testu. Studie zatím čeká na odborné posouzení.

Přehledně: Evropa kvůli omikronu opět utahuje šrouby

Koronavirus

Jiná studie Edinburské univerzity, která vycházela ze zdravotních záznamů 5,4 milionu lidí ve Skotsku, zjistila, že riziko hospitalizace je u omikronu o dvě třetiny nižší než u delty. Nová varianta omikron je ve Skotsku dominantní od minulého týdne. Také tato studie čeká na odborné posouzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám