Hlavní obsah

Radikálové v Libyi dobyli město Syrta a obsadili elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členové radikální organizace Islámský stát (IS) dobyli město Syrta na severu Libye, které dosud ovládaly jednotky věrné vládě v Tripolisu, a obsadili nedalekou tepelnou elektrárnu. Vítězství oznámili džihádisté na internetu a potvrdila to i americká monitorovací služba SITE.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci, věrní vládě v Tripolisu, podlehli v Syrtě radikálům z Islámského státu.

Článek

Radikálové umístili na internet sérii fotografií a tvrdili, že město dobyli na příslušnících skupiny Fadžr Líbjá, která ovládá metropoli a část Libye.

Islámský stát už v květnu dobyl letiště v Syrtě. Mezinárodně uznávaná libyjská vláda, sídlící na východě země, pak požádala mezinárodní společenství o pomoc v boji s IS, neboť radikálové hrozili, že se zmocní ropných polí v blízkosti Syrty.

Libye se od revoluce v roce 2011 zmítá v nepokojích a násilí mezi různými ozbrojenými skupinami, které se podílely na svržení režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Země má dvě vlády a dva parlamenty. Jedna sídlí v Tripolisu, ale není mezinárodně uznávaná, zatímco ta druhá, která vzešla z voleb, má sídlo na východě státu v Tobrúku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám