Hlavní obsah

Rabování a násilnosti v Chile. Demonstranti zapálili kostel

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Desítky tisíc obyvatel Chile se v neděli shromáždily na náměstí v Santiagu, aby vyzvaly ke zrušení ústavy z doby autokratického režimu. Pokojné demonstrace se v noci změnily ve výtržnosti a rabování. Vandalové zaútočili na jeden z kostelů, který vzplanul a jehož věž se nakonec zřítila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požáru spadla kostelu v Santiagu de Chile věžVideo: CARLOS ALIAGA, Reuters

 
Článek

Referendum ke zrušení ústavy se má konat nadcházející neděli. Přesně před rokem se konaly demonstrace se stejným požadavkem. Tehdy přes třicet lidí zemřelo.

A právě to si v neděli Chilané připomínali. Přestože bylo shromáždění ze začátku pokojené, s pozdějšími hodinami musela policie řešit řadu případů násilí a rabování okolních obchodů.

Ministr vnitra Victor Perez násilnosti odsoudil. „Ti, kteří se takhle agresivně chovají, nemají zájem na vyřešení problémů demokratickými prostředky,” uvedl Perez.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Vandalové v Chile

Kostel šel k zemi

Na začátku dne byl terčem útoků komunistický starosta, kterému rozhněvaný dav vyhrožoval. Poté hodili maskovaní jedinci zápalné lahve na kostel a na budovu policejního ředitelství. Další kostel se stal terčem útoku v pozdních hodinách, kdy skupina vandalů zapálila jeho věž, která se posléze zřítila.

Policie musela v době nepokojů uzavřít více než 15 stanic metra. Ke zneškodnění vandalů musela použít slzný plyn a vodní děla. Podle dostupných údajů se akce zúčastnilo okolo 25 tisíc lidí, což je podstatně méně než minulý rok. Většina demonstrujících měla nasazenou roušku, sociální rozestupy ale nedodržovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám