Hlavní obsah

Putinova popularita klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin je v současné době u svých občanů nejméně oblíbený za celou politickou kariéru. Jeho popularita klesá na všech frontách - přibývá lidí, kteří mu nedůvěřují i těch, kteří už si tolik neváží jeho práce. Negativní začínají být i řeči, které lidé o Putinovi vedou.

Foto: Pavel Čempěl

Nová srubová sauna pojme až 25 lidí. O saunové noci v ní budou probíhat speciální saunové rituály.

Článek

Podle průzkumu fondu Společenského mínění (FOM) považuje prezidentův pracovní výkon v současnosti za dobrý 32 procent populace, přitom ještě před měsícem to bylo 37 procent. Naopak počet občanů, kteří o prezidentově práci říkají, že je špatná či velmi špatná, stoupl ze 13 na 17 procent.

Na otázku, zda důvěřují svému prezidentovi, odpovědělo kladně 43 procent lidí, což je o čtyři procenta méně než minulý měsíc. Nedůvěřivců přibylo z 18 na 21 procent.

Reformy horší než Beslan

Sociologové vidí za snížením popularity Putina především současné problémy se zaváděním sociálních reforem. Rušení "naturálních" výhod a jejich nahrazení peněžními dávkami vyvolalo po celém Rusku vlnu velkých protestů. Odborníci ale tvrdí, že reakce občanů je pouze momentální a nepředstavuje všeobecnou tendenci.

Putinova popularita klesá nejen při hodnocení jeho práce a důvěryhodnosti, ale negativní začínají být i řeči o prezidentovi. Na otázku, zda slyšeli o prezidentovi spíše dobré nebo špatné, odpovídali lidé přibližně stejně - 15 procent zaslechlo spíše dobré věci, 13 procent jen to nejhorší. Přitom před rokem byly výroky o Putinovi především pozitivní - 34 procent lidí tehdy vypovědělo, že o něm slyší jen to nejlepší, a jen čtyři procenta opak.

Šéf fondu Společenského mínění Alexandr Oslon tvrdí, že takové výkyvy v popularitě Putina nezaznamenali ani při beslanských událostech loni v září. Důvodem může být to, že tragédii v severoosetském Beslanu vnímali lidé spíše jako "živelní katastrofu", ale současné odebírání výhod penzistům a invalidům je čistě práce vedení země.

Kdo nic nedělá, nic nezkazí

"To se stává těm, kteří odpovídají za politickou atmosféru. Přijde cyklon a čísla jdou dolů. Hodnocení neklesá pouze u toho, kdo nic nedělá," uvedl Oslon v listu Kommersant, který dnes výsledky průzkumu zveřejnil.

Podle údajů sociologického střediska VCIOM, které je loajální Kremlu, a podle fondu FOM podporovalo Putina, jenž byl znovu zvolen prezidentem v polovině března loňského roku, ještě na počátku roku 2004 od 68 do 71 procent Rusů. O půl roku později to bylo až o 20 procent méně voličů. Podle VCIOM důvěřovalo šéfovi státu 59 procent lidí, zatímco FOM uváděl pouhých 49 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám