Hlavní obsah

Putin nařídil blokádu napadeného Nalčiku

DPA, ČTK, Novinky, RIA-Novosti. ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimír Putin nařídil blokádu severokavkazského Nalčiku, na který ve čtvrtek zaútočili čečenští bojovníci. Putin chce, aby žádný z ozbrojenců neutekl. Podle posledních zpráv bylo zabito dvanáct obyvatel města, dvanáct členů bezpečnostních sil a 25 útočníků. Přes osmdesát lidí bylo zraněno. K akci se přihlásili čečenští povstalci.

Článek

Putin rozkázal, útočníky zastřelit. Bezpečnostní složky mají údajně město pod kontolou.

Nejasnosti panují ohledně údajných zajatců držených teroristy na jedné z místních policejních stanic. Ozbrojenci podle zmocněnce Kremlu Dmitrije Kozaka drží na policejním okrsku č.3 několik rukojmích. To ale popírá zástupce ministerstva vnitra, podle kterého se tam sice bojovalo, ale nikdo nebyl zajat.

Podle agentury Interfax, která se odvolává na místní představitele, bylo při bojích zabito až 50 ozbrojenců a 12 teroristů zajato.

"(V Nalčiku) jsou dvě ohniska, kde probíhají ozbrojené střety. Jedním z nich je policejní okrsek č. 3, kde naneštěstí padli do zajetí rukojmí," informoval ještě odpoledne z obrazovky ruské státní televize zmocněnec Kremlu v Jižním federálním okruhu Dmitrij Kozak. "Nyní probíhá operace (s cílem osvobodit je)," dodal.

Prezident Kanokov potvrdil 50 mrtvých vahhábitů

Prezident Kabardinsko-balkarské autonomní oblasti Arsen Kanokov oznámil, že třetina z asi150 útočníků byla zabita, je však možné, že se akce účastnilo dvakrát tolik lidí. Také sdělil, že bylo zabito dvanáct civilistů, i když toto číslo není zatím potvrzeno. Útočníci podle něj patřili ke skupině Džamál. "Víme, že se útoku účastnili místní vahhábité, tak cizí, z nichž část přišla z Čečenska," uvedl prezident.

Zatím stále není jasné, kolik útočníků se akce zúčastnilo. Podle zdroje z kabardinsko-balkarského ministerstva vnitra zúčastnilo asi šest desítek osob v deseti mobilních skupinách. Televize NTV s odvoláním na tajnou službu FSB však hovoří o 300 útočnících.

Ozbrojenci ve čtvrtek ráno zaútočili na školu a na regionální sídlo ministerstva vnitra a Federální bezpečnostní služby (FSB), na policejní stanice a další vládní budovy ve správním středisku  Kabardinsko-balkarské autonomní oblasti, jež sousedí se Severní Osetií. Bezpečnostní síly odrazily také útok proti letišti v Nalčiku, které je mimo provoz. Podle jednoho svědka byl také terčem útoku obchod se zbraněmi Arsenal.

Útok začal na severu města

Pracovník městské televize TV 27 v Nalčiku útok popisoval: "V ulicích je plno policistů, vojáků a příslušníků speciálních sil. Těžká technika ne." Sám viděl zraněné policisty.

K průběhu incidentu uvedl: "Střelba začala okolo deváté hodiny ráno na severu města ve čtvrti Strelki, kde se nachází autobusové nádraží, odkud odjíždějí spoje do Moskvy, a bazar." Útočníci měli automatické zbraně a granáty.

Pak byla slyšet střelba také  na opačné straně města. Zasažena byla i škola. Agentura AP s odvoláním na učitele, který uvedl jen své první jméno Spartak, informovala, že ze školní budovy, do níž vpadli ozbrojenci, byli žáci evakuováni. Nad školou stoupal černý dým a vyděšení rodiče hledali na dvoře své děti, které se podařilo dostat do bezpečí.

V sousední  Severní Osetii teroristé loni od 1. do 3. září drželi ve školní budově na 1200 rukojmích, při jejichž osvobozování zahynulo 338 lidí, z toho polovina dětí. [celá zpráva]

Střet s islámskými bojovníky

Podle nejmenovaného zdroje místního ministerstva vnitra se boj ve městě rozpoutal poté, co byla policie anonymním telefonátem upozorněna na to, že do Nalčiku pronikla skupina ozbrojenců. Střet údajně podnítilo zadržení skupiny stoupenců militantního islámského hnutí vahhábitů, které se teď jejich druzi snaží osvobodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám