Hlavní obsah

Půl roku strávila ve vazbě kvůli antistresovému míčku. Údajný kokain byl jen písek

Atlanta

Bizarní případ s neuvěřitelnými důsledky se vrací před americký soud. Téměř půl roku strávila Ju'zema Goldringová z americké Atlanty ve vazbě, protože u ní policisté našli antistresový míček údajně naplněný kokainem. Po dvou měsících sice výsledky z laborky ukázaly, že jde o čistý písek, v cele si ji ale nechali dál. Teď žena proti policistům podala občanskoprávní žalobu, informuje magazín Reason.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ je téměř šest let starý, přesto Goldringová bojuje o odškodnění dodnes.

V říjnu 2015 byla žena v americkém městě Atlanta zadržena dvěma policisty Vladimirem Henrym a Juanem Restrepem za údajně neopatrné přecházení ulice (angl. jaywalking). Goldringová odmítá, že by se přestupku dopustila.

Tak či tak ji policisté odvezli na stanici, kde jí prohledali kabelku. V ní našli antistresový míček, který rozřízli a obsah na místě otestovali pomocí sady narkotestů, která se využívá pro práci v terénu. Policisté měli podezření na přítomnost drog, konkrétně kokainu.

Soupravy pro testování drog v terénu vyrábí v USA několik různých společností a používají je jak policejní oddělení, tak věznice po celé zemi. Testovací soupravy fungují na bázi okamžité barevné reakce prokazující přítomnost určitých sloučenin, které se vyskytují v nelegálních drogách. Problém je, že stejné sloučeniny se nacházejí i v desítkách standardních legálních látek. A přestože jsou testy poměrně jednoduché na použití, jejich chybovost je vysoká a často hrozí, že bude jejich výsledek nesprávně interpretován.

Jelikož si Goldringová nemohla dovolit zaplatit kauci, zůstala v cele. Navzdory tomu, že výsledky z laborky po dvou měsících potvrdily, že byl míček naplněn obyčejným pískem, strávila za mřížemi téměř šest měsíců.

Žena se nyní domáhá odpovědnosti a proti policistům vznesla žalobu za zlovolné trestní stíhání. Odvolací soud minulý týden potvrdil, že zmínění policisté nemají nárok na kvalifikovanou imunitu proti občanskoprávní žalobě, a o celém případu tak rozhodne soud.

Systémový problém americké policie

Jak upozorňuje magazín Reason, takovéto omyly nejsou při policejní práci vůbec ojedinělé. Policisté v podobných případech využívají testovací drogovou sadu NARK II, která je sice pro laika jednoduchá na použití, ale zároveň často vychází falešně pozitivní.

Ve státě Georgia například loni zatkli hráče studentského amerického fotbalu poté, co policii napadlo provést stěr ptačího trusu na okně jeho vozu. Výsledek? Pozitivní.

V roce 2017 byl na Floridě nesprávně uvězněn muž poté, co si test spletl jeho koblihovou polevu s pervitinem.

Chtěl prodat katalyzátor, kvůli fotografii mu za chvíli klepala policie na dveře

Koktejl

Případů, kdy drogový test NARK II vyhodnotil zkoumanou látku natolik chybně, že nevinnému člověku na několik měsíců obrátil život vzhůru nohama, je víc. Reason připomíná nechvalně známý případ seniorky Dashy Fincherové z Georgie, u které tamní šerif našel plastový pytlík s modrými krystalky.

Z laboratoře policistům přišel pozitivní výsledek na metamfetamin a Fincherová byla obviněna z pašování drog za účelem prodeje. Tři měsíce strávila ve vězení, než jedna ze státních laboratoří upozornila, že to, co ve skutečnosti seniorka nesla v pytlíku, byla modrá cukrová vata.

Oregon v referendu odhlasoval dekriminalizaci tvrdých drog

Amerika

Kuriózní příběh vyprovokoval jednu z místních televizních stanic k investigaci, která odhalila, že testy NARK II vykázaly v Georgii jenom za rok 2017 145 falešně pozitivních výsledků.

Jestli Ju'zema Goldringová svůj soud vyhraje, je jedna věc, ale neměla by zastínit skutečný problém, o který tu běží, píše se v článku magazín Reason. A tím je skutečnost, že se policisté ve Spojených státech příliš spoléhají na terénní testy a nesprávně je interpretují, aby vytvořili dostatečný důvod k zatčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám