Hlavní obsah

Psychotik v centru Štýrského Hradce najel autem do davu, zabil tři lidi

Štýrský Hradec
Aktualizováno

Řidič SUV v centru Štýrského Hradce v sobotu v poledne usmrtil tři lidi a přes třicet jich zranil. Podle svědků, které citovala rakouská televize ORF, muž najel do davu lidí úmyslně. Zřejmě trpěl psychózou a byl rozrušený.

Foto: ČTK/AP

Policie se domnívá, že muž do davu najel úmyslně.

Článek

„Slyšel jsem svist, když kolem projížděl, možná 100 až 150kilometrovou rychlostí. Pak jsem zaslechl hlasitý křik, vyběhl jsem ven a viděl na zemi ležet dítě a muže a vedle nich dvě kola, která vypadala, jakoby byla přejetá,” popsal serveru Kleine Zeitung místní galerista Helmut Reinisch.

„Hned jsem volal záchranku, ale ten řidič vystoupil a zaútočil s nožem,” dodal.

„Je to nevysvětlitelné a neomluvitelné,” uvedl zemský hejtman Hermann Schützenhöfer, který řidiče označil za pomateného, osamělého útočníka.

Zřejmě byl nemocný

Podle prvních informací by měl pachatelem být 26letý Rakušan s bosenskými kořeny. Policejní šéf Josef Klamminger vyloučil, že by šlo o teroristický útok s náboženským pozadím. Řidič zřejmě trpěl psychózou. Nejspíš se přestal ovládat po hádce v rodině, doplnil Klamminger. Policie už dříve v souvislosti s ním řešili případ domácího násilí.

Muž, otec dvou dětí, při zadržení odpor nekladl. Byl vzat do vazby.

Foto: Profimedia.cz

Podle svědků jel řidič více než stokilometrovou rychlostí.

Dav, do něhož muž s vozem najel, byli lidé, kteří se přišli podívat na přenos Velké ceny Rakousků, závodu Formule 1. Seděli u náměstí na židlích.

Hejtman potvrdil Schützenhöfer, že incident si vyžádal tři mrtvé. Kromě toho řidič dalších 34 lidí zranil. Stav deseti lidí je vážný, u jednoho dalšího kritický. Kleine Zeitung uvedl, že mezi oběťmi je sedmiletý chlapec a žena.

Stanice ORF uvedla, že policie řidiče zatkla a celou oblast centra města uzavřela.

Na místo byly vypraveny čtyři záchranářské vrtulníky a přes 80 sanitek.

Hepnarová se mstila společnosti
Případy, kdy někdo záměrně vjede autem do davu, jsou v Evropě výjimečné.
Loni 22. prosince připravil dva lidi o život muž, který ve francouzském Nantes vjel do lidí shromážděných na vánočním trhu. Podle svědků řidič bílého nákladního vozu při činu vykřikoval Alláhu akbar (Bůh je veliký). Po činu se probodl nožem a utrpěl vážná zranění. K podobnému incidentu došlo ve Francii i o den dříve, kdy muž v Dijonu úmyslně najížděl na chodce, rovněž křičel Alláhu akbar a 13 osob zranil. Podle policie tehdy nešlo o teroristický čin, ale o krok duševně vyšinutého jedince.
Ještě tragičtější zkušenost má za sebou Nizozemsko, kde se 30. dubna 2009 pokusil útočník spáchat atentát na královnu Beatrix a členy její rodiny ve městě Apeldoorn. Osmatřicetiletý muž chtěl svým autem zasáhnout autokar s panovnicí, ale minul, vjel do davu a na místě zabil čtyři lidi. Dalších třináct osob bylo zraněno. Tři z nich zemřely v nemocnici. Zraněním podlehl i útočník.
V samostatné České republice není srovnatelný případ znám. V někdejším Československu se ale podobně zachovala dvaadvacetiletá Olga Hepnarová, která 10. července 1973 vjela nákladním vozem na tramvajovou zastávku v Praze a způsobila smrt osmi lidí. Za krvavou pomstu bezcitné společnosti, jak mladá vražedkyně svůj čin vnímala, byla Hepnarová v březnu 1975 popravena.
zdroj: ČTK

Co je psychóza?

Psychóza je závažný duševní stav, který lze definovat jako neschopnost chovat se a jednat v souladu s okolnostmi. Je to vlastně disociace mezi vnímáním, chováním a prožíváním. Mění se vztah nemocného k realitě.

Psychotické projevy mohou být způsobeny poruchami látkové výměny nebo nádorem na mozku a účinkem některých léků, drog nebo alkoholu. U predisponovaných osob může psychózu vyvolat též abnormální psychická zátěž v podobě stresu. U části postižených se na vzniku onemocnění podílejí genetické předpoklady.

Charakteristickým projevem jsou poruchy vnímání: halucinace – typicky sluchové, kdy člověk slyší hlasy, které přikazují či rozmlouvají mezi sebou, dále bludy – kdy má pocit, že je sledován. Mohou se vyskytnout tzv. katatonní příznaky, kdy se dlouho nehýbe, nebo naopak je výrazně neklidný, agresivní a ohrožuje své okolí či sebe.

zdroj: Wikipedie

Reklama

Výběr článků

Načítám