Hlavní obsah

První výlet Spiritu se opozdí

Právo, DPA, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

První výlet amerického kosmického robotu Spirit po povrchu Marsu se opozdí nejméně o dva dny. Oznámilo to ve čtvrtek řídící středisko NASA v kalifornské Pasadeně.

Článek

Spirit měl podle původních plánů sjet z hlavní rampy modulu, s nímž přistál v neděli na rudé planetě, v pondělí 12. ledna.

Vědci však zjistili, že mu v cestě brání dva z vyprázdněných nafukovacích vaků, jež měly za úkol zmírnit dopad přistávacího aparátu na povrch Marsu. Nyní se inženýři chtějí pokusit části vaků srolovat pod rampu a uvolnit tak robotu na šestikolovém podvozku cestu.

Pokud by se to nepodařilo, může robot ještě použit dvě záložní sjízdné rampy, ale k tomu by se musel na přistávací plošině otočit, což je podle odborníků z NASA značně složitý manévr.

Čeká se na Opportunity

Od přistání Spiritu jde o první problém, s nímž si vědci musí lámat hlavu. Naproti velké nadšení u nich stále vyvolávají nové fotografie povrchu Marsu, jež robot vysílá na Zemi ve výborné kvalitě.

Analýza snímků přinesla vědcům také novou informaci: v případě kráteru Gusev, kde Spirit přistál, patrně nejde o vyschlé jezero, jak se původně domnívali. Pokud se to potvrdí, pak by to podstatně znesnadnilo úkol Spiritu pátrat po stopách někdejších mikroorganismů.

V tomto bodě se však NASA spoléhá na druhou šanci: 25. ledna má na protilehlé straně Marsu přistát sesterská sonda Opportunity, jež bude mít k výzkumu podle předpokladů zcela jiné podmínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Americká sonda Spirit míří na Mars

Americká sonda Spirit vzlétla v úterý večer z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral k Marsu. Sonda přepravuje na "rudou" planetu mobilní robot Mars...

Mars čeká další návštěva

Zatímco od výzkumného modulu Beagle-2, který měl 25. prosince přistát na povrchu Marsu, nepřišel dosud žádný signál a vědci z Evropské kosmické agentury (ESA)...

Výběr článků

Načítám