Hlavní obsah

První propuštěný z OSN v případu ropa za potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Generální tajemník Kofi Annan v úterý večer propustil svého podřízeného Josepha Stephanidese kvůli jeho pochybením v programu ropa za potraviny. Podle Annana se Stephanides dopustil "vážných chyb", prohlásil ve středu večer mluvčí OSN Stephane Dujarric. "V úterý mu to bylo sděleno a byl s okamžitou platností odvolán ze služby."

Článek

Dujarric ještě uvedl: "Nic nenasvědčuje, že by šlo o trestný čin, jde o disciplinární opatření, protože porušil to, jak mají jednat zaměstnanci OSN."

Bývalý vedoucí sankčního výboru OSN, je obviňován, že ovlivnil konkurz na výběr společnosti zabývající se inspekcemi humanitárních zásilek, přicházejících do Iráku v rámci zmíněného programu, ve prospěch britské firmy Lloyd's Register Inspection.

Stephanides jakoukoli vinu popírá a řekl, že se proti tomuto kroku odvolá. "Jsem tímto rozhodnutím velmi zklamán... Čekám na odvolání v upřímné naději, že bude spravedlnosti učiněno zadost a já budu očištěn, protože jsem nic špatného neudělal." Stephanides pracoval pro OSN od roku 1980 a ve svých 60 letech plánoval v září odejít do důchodu.

Další obvinění

Nezávislé vyšetřování komise vedené bývalým šéfem americké centrální banky Paulem Volckerem odhalilo přestupky ještě u dalších dvou pracovníků OSN v aféře týkající se údajné korupce v programu ropa za potraviny v hodnotě 64 miliard dolarů.

Prvním z nich je někdejší šéf programu prodeje irácké ropy Benon Sevan, který byl obviněn z "vážného střetu zájmů". V prošetřování jeho případu Volckerův tým ještě pokračuje.  Údajně pomáhal příbuznému bývalého generálního tajemníka OSN Butruse Butruse Ghálího, aby jeho společnost dostala přístup k irácké ropě a vydělala na ní. Také on vinu popírá.

Druhým je bývalý šéf monitorovací agentury Dileep Nair, který údajně vyplatil jednoho ze zaměstnanců z peněz programu, ačkoli se jeho činnost k programu přímo nevztahovala. Nair je nyní už v důchodu.

Reklama

Související články

USA vyslovily podporu Annanovi

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) Kofi Annan může pokračovat ve svém práci v čele této světové organizace. Svou podporu mu po Evropské unii...

Výběr článků

Načítám