Hlavní obsah

První čistě turistický let do kosmu naplánován na 2005

ČTK, Jan Horák, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/PAŘÍŽ

První zcela soukromě financovaný let do kosmu se má uskutečnit počátkem roku 2005: ruská raketa má dopravit na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) současně dva vesmírné turisty a profesionálního pilota. Dohodla se na tom ruská kosmická agentura Rosaviakosmos s americkou společností Space Adventures z Virginie.

Foto: MM Racing

Martin Matzke v Oscherslebenu

Článek

Každý z turistů za to zaplatí dvacet miliónů dolarů, z nichž větší část připadne ruské agentuře, která let zajišťuje technicky. Obchodní záležitosti obstará americká společnost, která již organizovala lety prvních vesmírných turistů, amerického miliardáře Dennise Tita v roce 2001 a jihoafrického podnikatele Marka Shuttlewortha o rok později. Každý z nich zaplatil také dvacet miliónů, ale letěli v rámci běžné mise k ISS.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který musí jako hlavní provozovatel ISS let schválit, nebyl prvními lety kosmických turistů nadšen. Později je sice začal zvažovat, ale katastrofa raketoplánu Columbia všechny plány v tomto směru zmrazila.

Návštěvníky vesmíru nemine lékařská prohlídka

Jména obou turistů zatím nejsou známa, konkrétní zájemci mají být totiž do tří měsíců teprve vybráni. Poté se podrobí lékařským testům a projdou základním kosmonautickým výcvikem ve středisku u Moskvy. Do kosmu se vydají raketou Sojuz z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Rusko však hodlá od roku 2006 vypouštět své rakety ke komerčním kosmickým letům také z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně. Dohodlo se na tom s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Starty z Kourou jsou výhodnější, protože tento kosmodrom leží v blízkosti rovníku, což umožňuje start těžších raket na vyšší oběžné dráhy. Starty z Kourou jsou tak dvaapůlkrát účinnější než z Bajkonuru.

Reklama

Související témata:

Související články

Začínají závody ve výzkumu Marsu

Skutečné závody ve výzkumu Marsu propuknou začátkem června. Nejprve Evropská kosmická agentura (ESA) vyšle k rudé planetě družici Mars Express, která...

Pošlete svůj podpis do vesmíru

Americká kosmická agentura NASA v nedávných dnech odstartovala kampaň, která má přinést větší popularitu kosmických letů mezi veřejností. Zájemci se jejím...

Výběr článků

Načítám