Hlavní obsah

Průlom: Výrobce zbraní odškodnil oběti střelby ve škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbrojovka Remington Arms zaplatila odškodné pozůstalým po jedné z nejhorších střeleb v amerických školách, ke které došlo v roce 2012 v Sandy Hooku. Je to poprvé, co nějaký výrobce zbraní odškodnil pozůstalé. Remington se tak vyhnul soudu.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Autobus školy Sandy Hook.

Článek

Zbrojovka zaplatí 73 milionů dolarů rodinám devíti z celkem 26 obětí střelby. Každá má dostat podíl, ale další podrobnosti urovnání nebyly zveřejněny, uvedla stanice BBC.

Loni v červnu Remington nabídl rodinám 33 milionů dolarů, byť požadovaly 225 milionů. Nabídku nepřijaly. Souhlasily až s tou zvýšenou.

Právní zástupce rodin Josh Koskoff uvedl, že rodiny mají z výsledku radost, protože jim jde o to, aby se „předešlo dalšímu Sandy Hooku“.

„Naše ztráta je nevratná, v tomto směru není výsledek ani vykoupením, ani nápravou,“ uvedli Lenny Pozner a Veronique De la Rosaová, jejichž šestiletý Noah byl zavražděn. „Co bylo ztraceno, zůstává ztraceno, nicméně výsledek přináší míru odpovědnosti v odvětví, které dosud působilo beztrestně.“

Mladík, který postřílel v Newtownu 26 lidí, měl doma arzenál

Amerika

Urovnání je velkou ranou pro zbrojařskou lobby. Národní střelecká asociace (NRA) dosáhla toho, že zbrojovky nejsou finančně odpovědné za smrti, které jejich výrobky způsobily, a nemusely tudíž platit odškodné. Vymáhat je nemohly jednotlivé státy ani federální vláda. Příslušný zákon podepsal v roce 2005 George Bush.

Ani tento zákon ale nezabránil žalobě na Remington, který vyrobil pušku Bushmaster AR-15, se kterou postřílel Adam Lanza 20 školních dětí ve věku šesti a sedmi let a šest zaměstnanců školy v Newtownu ve státě Connecticut.

Zbrojaři mají recept proti masakrům: ještě více zbraní

Amerika

Rodiny čtyř dětských a pěti dospělých obětí ale uvedly, že Remington ukazoval svou pušku rizikovým mladíkům v násilných videohrách. Rodiny využily federální zákon, který zakazuje nepravdivá marketingová tvrzení. Koskoff v žalobě zmiňoval obrázek pušky se sloganem „Váš průkaz muže byl znovu vydán“. Podle žaloby šlo o rozsáhlejší marketingovou kampaň, jejíž součástí bylo zařazení AR-15 mezi zbraně použitelné ve videohrách.

Urovnání může povzbudit vlády jednotlivých amerických států a zastánce větší kontroly zbraní, kteří chtějí činit výrobce odpovědnými za oběti střelby z jejich zbraní, a ti jim musí platit odškodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám