Hlavní obsah

Projektant katovické haly se pokusil zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Počet obětí sobotního zřícení katovické haly se ve středu znovu snížil. Pod troskami podle posledních zpráv našli smrt 63 lidé včetně tří Čechů. Původně se mluvilo o 67, potom o 65 obětech. Jeden z konstruktérů haly se podle úterního vydání polského deníku Gazeta Wyborcza pokusil o sebevraždu.

Článek

"Jeden z konstruktérů střechy katovické haly se v pondělí v opolském hotelu Mercure pokusil zabít. Podřezal si žíly, a pak zavolal manželce, aby se s ní rozloučil. Žena ihned informovala policii, které se podařilo muže zachránit," napsal polský list. Konstruktér prý napsal dopis na rozloučenou. Z něho vyplynulo, že se pokusil zabít kvůli sobotnímu neštěstí.

Deník také velmi podrobně popisuje finanční problémy, se kterými se potýkal provozovatel haly, firma Mezinárodní katovické veletrhy. Bývalí zaměstnanci firmy tvrdí, že potíže se střechou se objevily již před čtyřmi lety, když na ní údajně ležela téměř třímetrová vrstva sněhu. Tehdy střecha nápor vydržela, popraskaly prý ale některé nosníky.

Hasiči zjišťují, zda v troskách nejsou ještě další oběti. V úterý nalezli ještě tři těla. Policie eviduje tři nezvěstné. Úřady zatím nerozhodly o tom, kdy na místo tragédie pustí těžkou techniku, která začne trosky odvážet.

Nenasytnost pohřebních služeb

Úřady už dvakrát snížily počet mrtvých katovického neštěstí. Na vině údajně byla nejasná hlášení, která státní zastupitelství dostávalo od ústavu soudního lékařství a především od pohřebních služeb.

Pracovníci jedné z nich podle polských médií v honbě za ziskem ukládali co nejvíc mrtvých v jedné nevelké místnosti často i na sebe. Poté, co to vyšlo najevo, musela být těla rozvezena do jiných márnic. "Právě tím vznikly nejasnosti v číslech," vysvětlil státní zástupce Leszek Golawski.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva Češi mezi 66 oběťmi z haly u Katovic

Mezi 66 oběťmi ze zřícené haly u polských Katovic jsou s jistotou také dva Češi. Právu to v neděli potvrdil český generální konzul Josef Byrtus. Jeden Čech...

Výběr článků

Načítám