Hlavní obsah

Prodej zbraní ve světě loni stoupl o 4,6 procenta

Stockholm

Stovka nejvýznamnějších zbrojních koncernů loni navýšila objem prodeje zbraní o 4,6 procenta na 420 miliard dolarů (zhruba 9,7 bilionu korun). Uvedl to v pondělí ve své zprávě Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Lockheed dominuje prodejům zbraní kvůli letadlům F-35 Lightning II

Článek

Podle švédského ústavu zvýšily objemy prodeje především největší koncerny.

Mezi zeměmi jsou jedničkou mezi prodejci zbraní Spojené státy, které loni prodaly o 7,2 procenta zbraní více než v předchozím roce a na celosvětovém prodeji zbraní se podílely 59 procenty.

Poprvé od roku 2002, odkdy SIPRI disponuje porovnatelnými daty včetně těch z Ruska, zaujímají koncerny se sídlem v USA prvních pět příček mezi největšími zbrojními podniky. Jde o společnosti Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon a General Dynamics. Ty prodaly zbraně na 148 miliard dolarů a mezi prodejci dominují. Mezi stovkou největší zbrojovek představují jejich prodeje 35 procent. Americké firmy prodaly zbraně za 246 miliard dolarů.

Česko neuspělo se žalobou na EU kvůli omezení držení zbraní

Evropa

Deset největších ruských zbrojovek prodalo loni zbraně za 36,2 miliardy dolarů, což je pokles o 0,4 procenta. Na celkovém podílu prodeje zbraní mají 8,6 procenta, což je pokles o 1,1 procentního bodu způsobený nárůstem prodejů amerických a evropských firem.

Sedmadvacet největších evropských zbrojovek prodalo zbraně za 102 miliardy dolarů, trhu dominují britské firmy, BAE Systems je šestou největší zbrojovkou na světě s tržbami 35,1 miliardy dolarů. Její prodeje však klesly o 5,2 procenta.

Česká zbrojovka měla loni rekordní tržby 4,66 miliardy

Ekonomika

Protože chybí dostatečné údaje z Číny, zpráva je nezohledňuje.

Objem prodaných zbraní stovkou největších zbrojovek na světě vzrostl od roku 2002 o 47 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám