Hlavní obsah

Procesy se zajatci na Guantánamu nejsou prý legální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUANTANÁMO

První vojenský tribunál, který Spojené státy ustavily od druhé světové války, v úterý na americké základně Guantánamo formálně obvinil Jemence Sálima Ahmada Hamdána z válečných zločinů. Jeho obhájce však podal několik stížností na údajnou podjatost soudu. Ve středu před soudem stane další obžalovaný, Australan David Hicks.

Foto: Stanislav Kolařík
Článek

Hicks je obviněn ze spiknutí vedoucím k válečným zločinům, z pokusu o vraždu a pomoci nepříteli během války v Afghánistánu. Hicks konvertoval k mohamedánství a bojoval v řadách Tálibánu. Hicksův obhájce uvedl, že Hicks při slyšení popře vinu.

Za Hicksem přiletěli rodiče z Adelaide. Uvidí ho poprvé po pěti letech. Jeho otec Terry tvrdí, že syn není spjat s al-Kajdá. Současně zpochybnil nestrannost soudu: "Nemyslím, že to je spravedlivý a poctivý systém."

Kritika procesů

Kritici procesům vytýkají především to, že soud i případné odvolání se odehrává v rámci americké armády - tedy stejné instituce, která zajatce zadržela a obvinila. Stejně tak je předmětem kritiky fakt, že vojenské tribunály budou soudit jen občany jiných států a ne Američany.

Mluvčí žalobce uvedl, že soud odpovídá mezinárodním standardům pro spravedlivé a nestranné soudy. Jsou mu přítomni i zástupci humanitárních organizací Amnesty International a Human Rights Watch.

Tvrdá slova obhájce

S nejostřejší kritikou přišel Hamdánův obhájce Charles Swift. V úterý podal několik stížností zpochybňujících pravomoci vojenského soudu a nestrannost jeho členů. Soud oznámil, že se sejde znovu počátkem listopadu, aby tyto stížnosti posoudil.

Swift ve stížnostech uvedl, že americký prezident George Bush nemá podle ústavy právo ustavit vojenské tribunály. Podle něj také zločin, z něhož je Hamdán obviňován, podle amerického a mezinárodního práva neexistoval v době, kdy byl zajat a převezen na Guantánamo: "Vláda se snaží potrestat mého klienta za zločin, který si vymyslela až poté, co ho držela ve vazbě přes dva roky."

Obhájce při osmihodinovém slyšení také požádal o výměnu čtyř z pěti členů tribunálu, protože jsou zaujatí. Jeden je členem vojenské zpravodajské služby a působil v Afghánistánu na přelomu let 2001 a 2002, další organizoval lety zajatců z Afghánistánu na Guantánamo. Přítel třetího byl hasičem, který přišel o život při teroristických útocích v New Yorku 11. září 2001. Jediný náhradník tribunálu přiznal, že jednou označil zajatce na Guantánamu za teroristy.

Reklama

Výběr článků

Načítám