Hlavní obsah

Proč to skrývat, na Krym jsme poslali armádu i rozvědku, přiznal Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při okupaci ukrajinského poloostrova Krym použil loni na jaře ruský prezident Vladimir Putin speciální jednotky vojenské rozvědky a námořní pěchoty pod záminkou ochrany ruských objektů. Prohlásil to v dokumentu „Krym. Cesta do vlasti”, který v neděli vysílala ruská televize Rossija 1.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruský zásah na Krymu vyvolala exploze nacionalismu na Ukrajině, tvrdí ruský prezident. Myšlenka připojit poloostrov k Rusku se prý objevila až po únorovém svržení prezidenta Viktora Janukovyče.

"Nikdy jsme o odtržení Krymu neuvažovali. Do okamžiku, než začaly události na Majdanu a státní převrat," poznamenal Putin s odkazem na masové demonstrace Ukrajinců na kyjevském náměstí Nezávislosti. "Jednali jsme tak, jak jsme museli jednat," dodal.

Pro ozbrojení ukrajinských vojáků dislokovaných na Krymu Putin použil služeb vojenské rozvědky GRU.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Voják bez označení hlídkuje u ukrajinské vojenské základny Perevalnoje na Krymu. Ilustrační snímek

"Abychom blokovali a odzbrojili 20 tisíc dobře vyzbrojených lidí, potřebovali jsme určitý počet personálu. Nešlo přitom jen o množství, ale i o kvalitu. Byli zapotřebí odborníci, kteří to dokážou. Proto jsem přikázal ministerstvu obrany, proč to skrývat, aby tam pod záminkou posílení ochrany našich vojenských objektů na Krymu byly přepraveny speciální jednotky Hlavní správy rozvědky (GRU) a námořní pěchoty," uvedl Putin.

Byl připraven mobilizovat jaderný arzenál

Prezident rovněž v dokumentu řekl, že po anexi Krymu byl připraven uvést v pohotovost ruské jaderné prostředky.

Foto: Stringer, Reuters

Fasáda domu v krymském přístavu Sevastopol pokrytá malbou zobrazující prezidenta Vladimira Putina s Kremlem v pozadí.

Podle Putina nebylo hned jasné, jak na ruský zábor Západ zareaguje. "Proto jsem hned v první etapě byl nucen příslušným způsobem zorientovat naše ozbrojené síly. Nejen zorientovat, ale dát i přímé rozkazy," řekl prezident. Na dotaz moderátora, zda to znamená uvedení jaderných sil do stavu pohotovosti, šéf Kremlu řekl: "Byli jsme připraveni to udělat. Nehodlali jsme do toho jít čelem, ale přinutili nás k tomu."

K anexi Krymu došlo před rokem. Neoznačení vojáci obsadili parlament a budovu místní rady na Krymu pouhé čtyři dny poté, co o tom rozhodl na schůzce v Kremlu Putin po jednání s vedením speciálních složek a obrany.

Na stejné schůzce také Putin nařídil, aby speciální síly  dostaly sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče z Ukrajiny,  informovala agentura Interfax na základě upoutávky k dokumentu odvysílané minulou neděli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám