Hlavní obsah

Případ Cervanová: místo rehabilitace další tresty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Krajský soud v Bratislavě v úterý odsoudil šest mužů za vraždu studentky medicíny Ľudmily Cervanové v roce 1976 na tresty odnětí svobody od tří do třinácti let. Všichni odsouzení se okamžitě odvolali k Nejvyššímu soudu. Nejdelší případ slovenské justice tak stále ještě neskončil.

Foto: Josef Zajíc

Úspěšní lukostřelci z Ostravy. Vyhodnocení žáci Dominik Petr Orel, Bartoloměj Žák a Klára Grapová v akci 8.4.2014

Článek

Z vraždy a znásilnění Cervanové bylo v roce 1981 obviněno sedm mužů z Nitry a v roce 1982 byli odsouzeni na tresty vězení od čtyř do 24 let.

V roce 1990 byl rozsudek zrušen a obnovení procesu žádali sami obnovení a očekávali svou rehabilitaci. "Tento proces je od začátku justičním zločinem. Vždyť Cervanovou jsem nikdy v životě neviděl a odseděl jsme si ve vězení téměř deset let," říká jeden z obviněných Milan Andrášik.

Po vynesení rozsudku prohlásil: "Je to pokračování komunistického justičního zločinu."

Odškodnění vyplaceno

Ústavní soud SR přiznal loni obviněným odškodné za průtahy v soudním řízení 2,3 miliónů korun, které byly rozděleny a poukázány na jejich bankovní účty.

Bývalí studenti byli obviněni, že Cervanovou po diskotéce na jedné z bratislavských kolejí násilím vtáhli do auta, odvezli do pronajatého bytu, kde ji měli opakovaně znásilnit. Když jim dívka vyhrožovala, že je udá na policii, mladíci dostali strach a zavraždili ji.

Všichni obviněni tvrdí, že k doznání byli donuceni fyzickým a psychickým nátlakem. "Když mi vyhrožovali trestem smrti, nevydržel jsem. Pochopil jsem, že zlomit lze každého," dodal Andrášik.

Nejdelší případ v historii slovenské justice se táhne už celých 27 let. Tělo 19leté studentky medicíny našli 14. července 1976 v potoce Čierna Voda na okraji obce Kráľová pri Senci asi 30 kilometrů východně od Bratislavy.

Případ byl svého času v centru pozornosti československé veřejnosti.

Filmaři s problémy

Brutální vražda se stala také námětem českých filmařů, kteří v současném období natáčí film Bolero inspirovaný tímto případem. Autorkou scénáře je Markéta Zinnerová, která je přesvědčena o vině obžalovaných, jak uvedla v průběhu procesu v rozhovoru pro slovenská média.

Podle generálního prokurátora Slovenské republiky Milana Hanzela se tím nedopustila žádného činu, který by byl trestně stíhatelný. "Vyjádřila pouze svůj občanský názor a na to má každý právo. Pokud se některému z obžalovaných její výroky nezdají, může se obrátit na soud," prohlásil Hanzel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám