Hlavní obsah

Při prvním setkání sondy Philae s kometou je slyšet chrčivé žbluňknutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé středisko pro letectví a vesmír (DLR) ve čtvrtek na internetu zveřejnilo původní zvukový záznam historicky prvního setkání lidmi vyrobeného tělesa s kometou. Je slyšet zlomek sekundy trvající chrčivý náraz, který ale expertům z řídícího centra zněl jako rajská hudba. Minulý týden jim totiž potvrdil, že trojnohý robot Philae Evropské vesmírné agentury (ESA) dosedl na kometu Čurjumov-Gerasimenko.

Chrčivé žbluňk je slyšet při prvním setkání sondy s kometou

 
Článek

"Byl to krátký, ale významný šramot," konstatovali vědci. Klaus Seidensticker z DLR dodává, že modul nejprve dosedl na měkkou, několik centimetrů silnou vrstvu a o několik milisekund později už se jeho nohy dotýkaly tvrdého, možná ledového podkladu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zvuk dokumentuje "vůbec první kontakt lidmi vyrobeného objektu s povrchem komety", říká Seidensticker.

Sonda však po prvním kontaktu s kometou ještě pravděpodobně poskočila a přistála v příkopu, který jí brání v přístupu ke světlu. Aparát se tak brzy ocitl bez energie. I kdyby ale umlkl nadobro, vědci jsou již nyní nadšeni množstvím dat, která stačili získat.

Foto: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR/, Reuters

První snímek komety Čurjumov-Gerasimenko zaslaný na Zemi modulem Philae

Odborníci se teď spoléhají na mateřskou sondu Rosetta, která obíhá kolem komety a v lednu by měla při "přízemním letu" pořídit obzvlášť kvalitní snímky. Sonda by se měla ze 30 kilometrů přiblížit ke kometě na pouhých pět kilometrů, řekl šéf letového provozu ESA Paolo Ferri.

Vědci doufají, že shromážděné informace pomohou poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let. Jedním z úkolů mise je zjistit oprávněnost hypotézy, že život na zemský povrch dorazil právě z komet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám