Hlavní obsah

Při pádu střechy v Moskvě zemřelo 60 lidí

– MOSKVA

Zřícená střecha jedné z moskevských tržnic si vyžádala celkem 60 obětí, mezi nimi bylo i jedno dítě. Střecha se zřítila ve čtvrtek ráno, podle expertů kvůli přetížení konstrukce mokrým sněhem. Policie zadržela ředitele tržnice

Článek

Záchranáři 24 hodin po neštěstí oznámili, že pod sutinami už nejsou živí lidé. Zraněno bylo více než 30 osob, z toho 23 jich muselo být ošetřeno v nemocnici. Stav devíti je kritický.

Mezi oběťmi jsou hlavně zaměstnanci tržiště, kteří tu nocovali. Střecha se zřítila v půl šesté ráno. Areál, kde se prodává hlavně zelenina a ovoce je sice otevřen i v noci, návštěvníků tu ale bylo minimálně.

"Všechno bylo najednou ve tmě," řekl obchodník Oktay Salmanov. "Stál jsme blízko hlavního vchodu, takže jsem mohl utéct, ale mé tři sestry zemřely a také muž, který se mnou pracoval," doplnil

Přesná příčina neštěstí se stále vyšetřuje. Podle moskevského starosty Jurije Lužkova tragédii nezpůsobil sníh. Jeho tíha prý nebyla maximální a fungoval systém odtékání vody ze střechy. Ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu uvedl, že příčinou neštěstí byla narušená konstrukce.

Hlavní moskevský prokurátor Anatolij Zujev oznámil, že byl zadržen ředitel tržnice a bude obviněn z nedbalosti s následkem smrti. Vyšetřování bude podle Zujeva zkoumat tři otázky. Bude se prověřovat, zda nebyla porušena pravidla používání stavby, zda odpovědné osoby postupovaly správně při kontrolách technického stavu budovy a zda nebyla chyba už při projektování domu.

Moskevská radnice slíbila rodinám mrtvých finanční kompenzace ve výši 100 tisíc rublů (přibližně odpovídá sumě v korunách). Hospitalizovaní dostanou polovinu. 

Konstrukci budovy pokoutně upravovali

Budova byla postavena v roce 1970. Podle vyjádření architekta Nodara Kančeliho nebyla projektována tak, aby unesla tak velké množství sněhu. Střecha se zřítila celá, což znamená, že spadlo asi 2000 metrů čtverečních plochy.

Kancheli projektoval také budovu moskevského aquaparku, která se zřítila v roce 2004 a pod ní zemřelo 28 lidí.

Vyšetřovatelé už architekta vyslechli. Kančeli připomněl, že budova tržnice stojí už od roku 1975 a její konstrukci narušilo množství na černo udělaných vnitřních úprav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám