Hlavní obsah

Při explozi v Pákistánu zemřelo nejméně 41 osob

Islámábád
Aktualizováno

Nejméně 41 mrtvých si v neděli vyžádaly dvě exploze ve východním Pákistánu. Výbuch nastal u muslimské svatyně v provincii Paňdžáb. K útokům se přihlásilo povstalecké hnutí Taliban. Je to pátý sebevražedný atentát v Pákistánu během pěti dnů.

Foto: Reuters

V Pákistánu zabila exploze nejméně 30 osob.

Článek

"Tyto útoky podnikli naši muži a provedeme další v odvetu za vládní operace proti našemu lidu na severozápadě země," řekl telefonicky agentuře Reuters mluvčí povstalců z neznámého místa.

Podle policie dva sebevražední atentátníci přišli ke svatyni s bombami, ale policie je nepustila dovnitř.

"Zatím jsme napočítali 41 mrtvých a více než 70 zraněných," řekl mluvčí policie z místa. Oběti jsou hlavně poutníci a lidé, kteří přicházejí pravidelně do četných svatyní v Pákistánu i s rodinami.

Zástupce místních bezpečnostních sil agentuře AFP řekl, že pracovníci svatyně dostali výhrůžky od militantních fundamentalistů. Svatyně je v oblasti, kde jsou velmi aktivní talibanští povstalci a skupiny s nimi spojené.

Za tři a půl roku bylo v Pákistánu při více než 450 atentátech zabito 4200 lidí. Většinou to bylo při sebevražedných atentátech, které spáchali bojovníci Talibanu napojení na Al-Káidu.

V létě 2007 vyhlásili v Islámábádu svatou válku v reakci na "válku proti terorismu" vyhlášenou Washingtonem. Jejich cílem se stávají převážně instituce a bezpečnostní síly, ale v poslední době stupňují atentáty proti civilistům a hlavně příslušníkům náboženských menšin.

Reklama

Výběr článků

Načítám