Hlavní obsah

Při atentátu v Nigérii zemřelo 21 fotbalových fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damaturu

Jednadvacet lidí zemřelo a sedmadvacet dalších bylo zraněno při pumovém útoku v severní Nigérii. Podle agentury AFP nálož vybuchla nedaleko místa, kde nic netušící lidé sledovali v televizi zápas mistrovství světa ve fotbale. Agentura Reuters s odvoláním na svědky hovoří o 13 obětech a dvacítce zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bombový útok v NigériiVideo: Reuters

 
Článek

"Přivezli sem 21 mrtvých a 27 zraněných," sdělil AFP zástupce nemocnice v dějišti úterního útoku městě Damaturu. V prohlášení policie ale naproti tomu stojí, že při útoku bylo zabito 13 lidí. Bomba byla údajně umístěna v motokáře postavené před střediskem, kam se začali scházet lidé, aby sledovali zápas.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Předpokládá se ale, že je za něj podobně jako v minulosti odpovědná islamistická skupina Boko Haram. Ta stojí za několika únosy nigerijských žen. [celá zpráva]

Foto: Adamu Adamu, ČTK/AP

Ulice v Damaturu na které se bombový útok odehrál

Islamisté z Boko Haram už dříve prohlásili, že sledování fotbalu je proti islámu. Kvůli tomu bylo v některých částech Nigérie zakázáno veřejné promítání zápasů z mistrovství světa v Brazílii.

Vedou se ovšem spory o to, kde se útok stal. Například šéf Yobské policie pro server BBC řekl, že útok se odehrál před obchodem s televizemi, kde se shromáždili lidé, aby společně sledovali fotbalové utkání.

Jiné zdroje pak tvrdí, že byl útok veden proti veřejnému promítacímu centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám