Hlavní obsah

Prezidentským sídlem na Filipínách otřásla exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Silný výbuch otřásl v pondělí prezidentským palácem na Filipínách. Podle očitých svědků exploze roztrhala kontejner na odpadky, povalila kokosovou palmu a vyhnala úředníky prezidentského úřadu z kanceláří. Oficiální představitelé uvedli, že nikdo nebyl zraněn.

Článek

"Byla to velmi hlasitá (exploze), mohla by to být bomba, protože otřásla zemí," uvedl jeden ze zaměstnanců. Brigádní generál Delfin Bangit, který má na starosti ochranu paláce, potvrdil, že se výbuch ozval v zahradě. Podle něj však explozi nezpůsobily výbušniny. "Nasadili jsme dva psy, kteří prozkoumali odpadky, a žádné výbušniny nenašli. K explozi došlo v odpadkovém koši a je možné, že v něm byl alkohol."

Razantní zásah svědčí o panice. Filipínská armáda zpřísnila v posledních dnech bezpečnostní opatření, neboť se zjistilo spiknutí proti prezidentce Arroyové. Už delší dobu je vyzývána, aby odstoupila, neboť zmanipulovala volby v roce 2004. Na pátek je plánována protestní demonstrace při příležitosti dvaceti let od svržení diktátora Ferdinanda Marcose.

V neděli se podle médií našla bomba v elitní vojenské škole, což ale oficiální představitelé okamžitě popřeli. V sobotu mohutná exploze zranila dvacítku lidí v karaoke baru nedaleko vojenského tábora na jihofilipínském ostrově Jolo.

V zemi operuje povstalecká skupina Abú Sajáfa, která je napojená na teroristickou síť al-Kajdá. Povstalci filipínskému vedení hlavně vyčítají úzkou spolupráci se Spojenými státy. Dnes má začít v oblasti americko-filipínské dvoutýdenní vojenské cvičení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám