Hlavní obsah

Prezidentské volby budou na Slovensku v dubnu 2004

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

První kolo přímých prezidentských voleb se na Slovensku uskuteční 3. dubna 2004. Po setkání s prezidentem Rudolfem Schusterem to ve středu oznámil předseda Národní rady SR Pavol Hrušovský. Pokud v prvním kole žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, druhé kolo voleb hlavy státu se uskuteční 17. dubna 2004.

Foto: Lukáš Prokeš

Laureátkou 55.ročníku Kociánovy houslové soutěže se stala desetiletá Alexandra Cooreman z Belgie.

Článek

Do druhého kola postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. Ve druhém kole už na zvolení prezidenta stačí prostá většina hlasů.

První přímé prezidentské volby v historii Slovenska se konaly v roce 1999 a zvítězil v nich Schuster, který ve druhém kole porazil lídra opozice Vladimíra Mečiara.

Do volby zřejmě půjdou i Mečiar se Schusterem

Před novými volbami hlavy státu patří mezi známé kandidáty současný ministr zahraničí Eduard Kukan, který je nominantem Slovenské demokratické a křesťanské unie premiéra Mikuláše Dzurindy.

Vládní Křesťanskodemokratické hnutí nominovalo poslance Františka Mikloška, vládní Aliance nového občana bývalého herce Ľuba Romana a mimoparlamentní Hnutí za demokracii bývalého předsedu parlamentu Ivana Gašparoviče.

Všeobecně se očekává, že svou kandidaturu oznámí také současný prezident Rudolf Schuster a expremiér Vladimír Mečiar. Kandidátka pro přímé prezidentské volby se definitivně uzavře 5. února 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám